• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Američki bombarderi u utorak će nadlijetati gradove u BiH

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Dva "B-1B Lancer" bombardera Vazdušnih snaga Sjedinjenih Američkih Država izvršiće u utorak, 30. maja niski prelet iznad Sarajeva i drugih gradova u Bosni i Hercegovini, najavljeno je danas.

 Američki bombarderi iznad BiH Izvor: FENA

Ova aktivnost, kažu u Ministarstvu odbrane BiH, znak je "čvrstog partnerstva između SAD, Oružanih snaga BiH (OSBiH) i trajne posvećenosti suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH".

Mediji će biti u prilici snimiti niski prelet bombardera, saradnju komunikacijskih timova Vojske SAD i Oružanih snaga BiH, kao i izjave ambasadora SAD-a u BiH Majkla Marfija, ministra odbrane BiH Zukana Heleza i načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnika Senada Mašovića.

"Ovim obilježavamo trajnu vezu između Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine", izjavio je general Džejms Hejer pripadnik Vazduhoplovnih snaga SAD i komandant američkih vazduhoplovnih baza u Evropi, vazduhoplovnih snaga u Africi i Zajedničke vazdušne komande NATO saveza.

"Prelet pokazuje našu posvećenost izgradnji snažnih bilateralnih odnosa i dokaz je naših zajedničkih vrijednosti i ciljeva. Saradnjom i razumijevanjem gradimo put ka budućnosti mira, sigurnosti i prosperiteta u regionu", dodao je.

Bombarderi će preletjeti Sarajevo, ali će se ta dva bombardera "B-1B" moći vidjeti u cijeloj BiH. Letjelice će učestvovati i u zajedničkom vojnom događaju u blizini Tuzle koji će uključivati angažman Zajedničke taktičke vazdišne kontrole Oružanih snaga BiH i Specijalnih snaga Vojske SAD.

B2B Lancer
Izvor: YouTube

Bombarderi "B-1B" stacionirani su u bazi RAF Ferford, Ujedinjeno Kraljevstvo, u okviru najnovijeg ciklusa operacije Udarna grupa bombardera ("Bomber Task Force").

Avion B-1B je teški bombarder velikog dometa koji od svih letjelica u vazduhoplovstvu može nositi najveći konvencionalni teret navođenih i nenavođenih projektila. Višenamjenski "B-1B" je okosnica američkih snaga za dalekometno djelovanje.

"Sposoban je u kratkom roku koristiti velike količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv svakog neprijatelja, bilo gdje u svijetu, bilo kada", objavilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Kako navode iz Ministarstva odbrane BiH, potrebno je imati u vidu činjenicu da prelet može biti otkazan u svakom trenutku, čak i bez prethodne najave, zbog vremenskih uslova ili zahtjeva vezanih za vojnu misiju letjelica.

(Mondo)

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

To je zastrasivanje naroda i pokazivanje sile.,nista vise nista manje. Ko kad mi ne znamo zapadne igranke

MONDO REPORTAŽE