• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Helez dao saglasnost: Poznata ruta američkih vojnih aviona koji će preletiti iznad gradova BiH

Autor Dušan Volaš

Ministarstvo odbrane BiH dalo je saglasnost za prelet dva vojna aviona SAD preko teritorije BiH, navedeno je u dokumentu koji je potpisao ministar odbrane BiH Zukan Helez.

 Ruta američkog bombardera koji će preletiti iznad BiH Izvor: atv

U dokumentu se navodi da Ministarstvo odbrane BiH, sa stanovišta zaštite integriteta vazdušnog prostora BiH, smatra da ne postoje prepreke za davanje saglasnosti za prelet dva američka bombardera iznad BiH.

"S tim u vezi, a poštujući odredbe Zakona o vazduhoplovstvu BiH, ovim dopisom dajemo našu saglasnost da vojni avion SAD nesmetano može izvršiti misiju u zahtijevanom terminu", navodi se se u dokumentu, prenijeli su banjalučki mediji.

Ambasada SAD u BiH uputila je zahtjev Ministarstvu spoljnih poslova BiH za odobrenje za prelet vojnih aviona SAD preko teritorije BiH sutra, 30. maja.

U dopisu iz američke Ambasade, koji je u posjedu ATV-a, navodi se ruta kojom će se njihovi avioni kretati.

Avioni će ući u BiH s juga, u području Trebinja, kretaće se sjeverno na niskom nivou, izvršiće dva prelaza niskog nivoa iznad Sarajeva kako bi ih mogli vidjeti stanovnici ovog grada. Potom će nastaviti sjeverno prema Tuzli. Prelet nastavljaju zapadno prema Bihaću gdje će i izaći iz BiH.

Američki avioni ući će na teritoriju BiH u 11.30 časova a izaći u 14.30.

Radi se o borbarderima B1B Lancer koji imaj, najveću nosivost konvencionalnog navođenog i nenavođenog oružja koje posjeduju Vazdušne snage SAD-a, a koje se koristi za višestruke misije. Smatra se okosnicom američke dalekometne bombarderske flote.

Za svaki prelet vojnih aviona u BiH potrebno pribaviti odobrenje Ministarstva spoljnih poslova u Savetu ministara BiH, koje to ministarstvo daje na osnovu saglasnosti Ministarstva odbrane i Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrgud

Nesto mi sumnjiv ovaj prelet.A razlog im je bas idiotski kao da cemo mi da prepoznamo taj avion na toj visini.Ovdje se sigurno radi o prosipanju nekog "otrova" iz americke naci kuhinje.Ko zna cime ce da nas prskaju...

RS

Normalno da im je poznata ruta. Ne zastrasuju oni nas narod od juce nego od 1991god. Ovo su njihovi zadnji trzaji. Gube lagano svijecku dominaciju i tlo pod nogama pa sad se izivljavaju nad slabima kako bi pokazali da su i dalje kao jaki. Klasicne fore siledzija izivljavanje nad slabijima.

Zarko

@RS ala imaju sta da mi i pokazu, neka nad Ukrajinom pokazu "solidardnost" ako smiju.

MONDO REPORTAŽE