• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska formira tim za prevenciju nasilja u školama: Program sadrži 11 prioritetnih mjera

Autor Dragana Božić

Na prijedlog Ministarstva prosvjete i kulture biće formiran interresorni tim na nivou Vlade Srpske, koji će biti zadužen za sprovođenje 11 mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanje nasilja u vaspitno-obrazovnim ustanovama.

 Mjere za sprečavanje nasilja u školama u Republici Srpskoj Izvor: Envato, Wavebreak Media LTD

Mjere koje su predložene odnose se na sljedećih 11 prioriteta - unapređenje zakonodavnog okvira za prevenciju nasilja, poboljšanje materijalnih i tehničkih uslova, prikupljanje podataka o nasilju i u vezi sa prevencijom nasilja, te praćenje promjena tokom vremena, sprečavanje nasilja unapređenjem nastavnog plana i programa, kadrovsko jačanje stručne službe, rad s nastavnicima, vaspitačima u đačkim domovima, stručnim saradnicima i direktorima, unapređenje programa za prevenciju nasilja, uključivanje roditelja u aktivnosti s ciljem sprečavanja nasilja, uključivanje zajednice u aktivnosti s ciljem sprečavanja nasilja, provođenje medijske kampanje o prevenciji nasilja u školama, analiza, te praćenje stanja i ocjena pristupa u borbi protiv nasilja.

“Mjere se odnose i na rad sa nastavnicima, vaspitačima u đačkim domovima, stručnim saradnicima i direktorima, unapređenje programa za prevenciju nasilja, uključivanje roditelja u aktivnosti s ciljem sprečavanja nasilja, uključivanje zajednice u aktivnosti s ciljem sprečavanja nasilja, provođenje medijske kampanje o prevenciji nasilja u školama, analiza, te praćenje stanja i ocjena pristupa u borbi protiv nasilja”, saopšteno je nakon sjednice Vlade RS.

Zadatak interresornog tima je da vrši koordinaciju aktivnosti tokom sprovođenja mjera utvrđenih Programom mjera kako bi se unaprijedio protok i razmjena informacija u vezi vršnjačkog nasilja između nadležnih ministarstava.

"Sve naprijed navedeno govori o potrebi dodatnog djelovanja na suzbijanju i sprečavanju nasilja na svim nivoima društva, počevši od škole i porodice. Odnosi između nastavnika i učenika, načini poučavanja, mjere sigurnosti, uključenost roditelja u školski život djece, kao i odnosi među učenicima oblikuju školsko okruženje i klimu u kojoj se učenici vaspitavaju i obrazuju", navodi se u saopštenju.

Ovaj tim činiće predstavnici ovog i Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstva pravde, Ministarstva uprave i lokalne samouprave, Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Ministarstva porodice omladine i sporta.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o stanju bezbjednosti sa prijedlogom programa mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanja nasilja u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Srpskoj, te zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture da, osim redovnih aktivnosti, dodatno djeluje u pravcu stvaranja stimulativnog i sigurnog okruženja za svu djecu.

“Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo finansija zaduženo je da u skladu sa raspoloživim sredstvima u Budžetu za 2023. godinu obezbijede sredstva za finansiranje prioritetnih mjera kao i da u kontinuitetu planiraju posebne pozicije u budžetu namijenjene za finansiranje mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanja nasilja u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Srpskoj”, kažu iz Vlade RS.

Vlada Srpske zadužila je Ministarstvo prosvjete i kulture da u saradnji sa jedinicama lokalnih samouprava sprovodi aktivnosti na poboljšanju materijalno-tehničkih uslova u školama i đačkim domovima, u skladu sa usvojenim Programom mjera, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Vlada je usvojila i informaciju o realizaciji aktivnosti za provođenje reforme u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja u Republici Srpskoj za period od 1. novembra 2022. do 30. aprila 2023. godine i zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture da nastavi ostvarivanje mjera i aktivnosti utvrđenih akcionim planom.

U ovom izvještajnom periodu Ministarstvo prosvjete i kulture, uz podršku Populacionog fonda UN za BiH, izradilo je Priručnik za nastavnike osnovnih škola u Srpskoj pod naslovom "Zdravi životni stilovi" u okviru kojeg se ukazuje na zdrave životne navike, kako očuvati mentalno i fizičko zdravlje, na sve oblike nasilja te na koji način ih prevenirati među učenicima u osnovnim školama.

Realizovana je četrnaesta Zimska škola za direktore i pedagoge u periodu od 18. do 26. aprila u Tesliću, a tema je bila prevencija vršnjačkog nasilja te na koji način prepoznati i djelovati kako bi se na vrijeme spriječile neželjene posljedice.

Izvršena je obuka 140 predstavnika osnovnih i srednjih škola o samovrednovanju i spoljašnjem vrednovanju kvaliteta vaspitno-obrazovnog rada.

U prethodnom periodu realizovana je prva faza Projekta "Podsticaj timovima za podršku nadarenim i talentovanim učenicima za rad sa talentovanom i darovitom djecom u školama Republike Srpske".

(Srna/Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE