• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodikov advokat traži izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Advokat Goran Bubić, branilac Milorada Dodika, izjavio je da je Sudu BiH uputio prijedlog za izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović u slučaj da postupa u predmetu protiv Milorada Dodika.

 Dodik sudja Jasmina Ćosić Dedović Izvor: Sud BiH

Bubić je pojasnio da je prijedlog za izuzeće upućen na zahtjev Milorada Dodika, te dodao da odbrana smatra da u ovom predmetu sudija Dedović ne može postupati zato što postoje okolnosti koje izazivaju razumnu sumnju u njenu nepristrasnost.

"Sudija Jasmina Ćosić Dedović svojevremeno je bila kandidat za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, a Milorad Dodik, tada u svojstvu srpskog člana Presjedništva BiH, protivio se njenom imenovanju na navedenu pravosudnu funkciju u ime BiH", istakao je advokat Bubić.

Bubić je uz prijedlog za izuzeće Sudu BiH dostavio i dokaz - pismo tadašnjeg srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

"Iz sadržaja pisma vide se argumenti za protivljenje imenovanju sudije Jasmine Ćosić Dedović. Ove razloge branilac ne ponavlja u prijedlogu za izuzeće, ali kao razlog za izuzeće ističe sam čin protivljenja Milorada Dodika, tadašnjeg srpskog člana Predsjedništva BiH, da se imenuje za sudiju Međunarodnog krivičnog suda", kaže se u Bubićevom obrazloženju.

Navodi se da je ovo pismo, poslato u okviru zakonske procedure za izbor sudije Međunarodnog krivičnog suda u ime BiH, nesumnjivo uticalo na proceduru izbora Dedovićeve i ona nije izabrana za sudiju u tom sudu.

"Ove činjenice moraju biti poznate sudiji Dedović iz razloga što je sadržaj pisma objavljen u većini medija u BiH, što potvrđuju sljedeći dokazi: Članak od 20. maja 2020. godine objavljen u "Slobodnoj Bosni" pod naslovom: Dodik isključiv: "Jasmina Ćosić-Dedović ne može predstavljati BiH, to je uvreda za Srbe i Republiku Srpsku" i Članak od 20. maja 2020. godine objavljen u "Glasu Srpske" pod naslovom: Dodik: "Jasmina Ćosić-Dedović ne može predstavljati BiH, to je uvreda za Srbe i Srpsku". Branjenik Milorad Dodik smatra da sudija Dedović, prema objektivnom sudu, jednako kao i bilo koji drugi kandidat u sličnoj situaciji, ne može imati nepristrasan odnos kao sudija ako postupa u predmetu u kojoj je optuženi lice koje se ranije, u legalnoj proceduri izbora /ne samo kao građanin/, protivilo njenom imenovanju za sudiju u Međunarodnom krivičnom sudu. Posebno treba cijeniti okolnost da bi njen status u Međunarodnom krivičnom sudu u svakom pogledu bio višestruko povoljniji nego što je status u Sudu BiH", navodi Bubić.

Bubić dalje navodi da ovo izaziva razumnu sumnju u nepristrasnot sudije Jasmine Ćosić Dedović pa se predlaže da se ovaj prijedlog uvaži i imenovana izuzme iz postupka protiv branjenika Milorada Dodika.

"U slučaju da u označenom predmetu ne postupa sudija Jasmina Ćosić Dedović, već drugi sudija Suda BiH, tražimo da se ovaj prijedlog ima u vidu u daljem toku postupka, u slučaju da Tužilaštvo BiH ponovo dostavi optužnicu", navodi se u obrazloženju prijedloga za izuzeće sudije Dedović koje je podnio advokat Goran Bubić na zahtjev Milorada Dodika.

(SRNA/MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Ko god ti bude sudio,oni su tebi upakovali već presudu

hm

Interesantno da baš nju postave ambasadori da vodi predmet. To mu dođe demokratija, nezavisno pravosuđe

MONDO REPORTAŽE