• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Popili smo 37 miliona KM vode iz uvoza

BiH za sedam mjeseci uvezla više od 50 hiljada tona vode! Iako ima izvanredne prirodne uslove za proizvodnju vode, BiH ih ne koristi...

 Popili smo 37 miliona KM vode iz uvoza Izvor: MONDO

U BiH je za sedam mjeseci ove godine uvezeno 50.832 tona vode u vrijednosti od 37 miliona KM, dok je u istom periodu iz BiH izvezeno 26.212 tona vode, vrijedne 12,1 miliona maraka, rekao je portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević i dodao da se voda u BiH najviše uvozila iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Njemačke.

"Kada je u pitanju izvoz vode iz BiH, najviše se izvozilo u Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, zatim Makedoniju, Češku, Slovačku i Holandiju", kazao je Kovačević banjalučkom "Glasu Srpske".

Prekomjeran uvoz vode u BiH bio je i lani, kada je uvezeno više od 80.000 tona vode u vrijednosti od 56,1 milion maraka, dok je u istoj godini iz BiH izvezeno svega 34.307 tona vode u vrijednosti od 16,3 miliona maraka.

Direktor Sektora privrede u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Goran Brčkalović rekao je da je odnos uvoza i izvoza u BiH katastrofalan.

"Iako BiH ima izvanredne prirodne uslove za proizvodnju vode, ona ih ne koristi. Umjesto toga izdvaja veliki iznos novca za tuđe proizvode čiji kvalitet ne nadmašuje domaći", kazao je Brčkalović.

On je naglasio da bi problem prekomjernog uvoza vode u BiH mogao biti riješen ove godine jer je Savjet ministara BiH formirao Komisiju za priznavanje voda u BiH, čime je proizvođačima vode data šansa da Agenciji za sigurnost hrane BiH podnesu zahtjeve za priznavanje voda koju namjeravaju proizvesti i izvesti do 1. novembra ove godine.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kazali su da se pod uvozom i izvozom vode iz BiH podrazumijeva prirodna ili vještačka mineralna voda, te gazirana voda bez dodatnog šećera ili nekog drugog sladila ili aroma, kao i mineralna i gazirana voda sa dodatnim šećerom ili drugim sladilima.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE