• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Okončan drugi dan zasjedanja: Evo o čemu su danas raspravljali poslanici

Autor Dragana Božić

Peta redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena 28. septembra 2023. godine raspravom o Izvještaju Komiteta za koordinaciju nadzora Finansijskog sektora Republike Srpske za 2022. godinu.

 5. redovna sjednica NSRS.JPG Izvor: NSRS

Početak nastavka sjednice planiran je za 10.00 časova.

Drugi dan zasjedanja Pete redovne sjednice, u srijedu, 27. septembra, okončan je raspravom o Prijedlogu programa fiskalne konsolidacije za period od 2024. do 2026. godine.

Obavljena je i rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljstvu, Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju i Nacrtu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je u Narodnoj skupštini da će se u skladu sa Nacrtom zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija oformiti poseban registar ovih organizacija osnovanih u Srpskoj koje finansijski ili na drugi način pomažu strani subjekti kao agente stranog uticaja.

Obrazlažući ovaj akt pred narodni poslanicima, Bukejlović je precizirao da bi ovim aktom trebalo da se urede uslovi i način obezbjeđenja javnosti rada neprofitnih organizacija, te propišu druga pitanja u vezi sa njihovim djelovanjem kako bi to bilo što transparentnije.

Prije toga, obavljena je rasprava o Nacrtu zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u Republici Srpskoj.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović rekao je da se Nacrtom zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u Republici Srpskoj prvi put uspostavlja sveobuhvatan i kvalitetan pravni okvir u toj oblasti, a proizvodnja naoružanja i vojne opreme uređuje kao djelatnost od strateškog interesa.

Mitrović je u Narodnoj skupštini Republike Srpske, obrazlažući ovaj nacrt zakona, rekao da je cilj izrade zakona unapređenje i razvoj u oblasti proizvodnje naoružanja i vojne opreme, kao i kontrola privrednih društava koja posluju u namjenskoj industriji.

Narodni poslanici su obavili raspravu i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske, kao i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske.

Direktor Republičke uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Dragan Stanković rekao je da je Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske, između ostalog, potrebno precizno definisati sistem masovne procjene vrijednosti nepokretnosti.

Stanković je istakao da je potrebno precizno definisati sistem masovne procjene vrijednosti nepokretnosti s obzirom na to da je 2017. godine uspostavljen Registar cijena nepokretnosti, a koji predstavlja osnov za istraživanje tržišta nepokretnosti i realizaciju sistema masovne procjene vrijednosti nepokretnosti.

"Ovim izmjenama i dopunama zakona preciznije se definišu odredbe Zakona koje se odnose na polaganje stručnog ispita koji polažu lica geodetske struke i lica poljoprivredne i šumarske struke za poslove katastarskog klasiranja, bonitiranja i komasacionu procjenu zemljišta", rekao je Stanković u Narodnoj skupštini Srpske.

Prethodno je obavljena rasprava o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske.

Ministar uprave i lokalne samouprave Senka Јujić rekla je da su prijedlogom ovog zakona uređene posebne obaveze izabranih predstavnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima vlasti Srpske i jedinica lokalne samouprave u obavljanju javne funkcije s ciljem sprečavanja sukoba interesa.

Propisani su i principi djelovanja u obavljanju javne funkcije za ova lica.

(RTRS)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE