• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U štrajk će policija i uprava SBK

Sindikalne organizacije MUP-a, pravosuđa i organa uprave Srednjobosanskog kantona najavili štrajk od 1. aeptembra ako do 21. avgusta ne budu usvojeni zakoni o platama.

 U štrajk će policija i uprava SBK Izvor: MONDO

Ovaj zahtjev je predstavnicima kantonalne izvršne i zakonodavne vlasti uputio Koordinacioni odbor sindikata MUP-a, organa uprave i pravosuđa Srednjobosanskog kantona, koji traži da po hitnom postupku bude donesen zakon o platama i naknadama u kantonalnim organima vlasti i zakon o platama i naknadama policijskih službenika ovog kantona.

U zajedničkom saopštenju ove tri sindikalne organizacije navodi se da su ovi zakoni trebali da budu usvojeni 31. oktobra prošle godine, te napominju da su njihovi članovi na rubu egzistencije, jer su im primanja za 30 odsto niža od prosječne plate u Federaciji BiH.

U saopštenju se navodi da kantonalna Vlada prema njima ima "maćehinski" odnos, što nije slučaj sa drugim korisnicima kantonalnog budžeta.

"Ukoliko se i ovaj put oglušite o naš zahtjev, osim stupanja u generalni štrajk, odmah ćemo pristupiti podnošenju tužbenih zahtjeva za period od 1. jula prošle do 31. avgusta ove godine, a sve u skladu sa kolektivnim ugovorom, što će dodatno opteretiti kantonalni budžet. Smatramo da smo pokazali razumijevanje i želju da zajednički riješimo nastalu situaciju i dovedemo naše članstvo u nešto povoljniji položaj, jer je došlo do enormnog povećanja troškova života", navodi se u zahtjevu Koordinacije ova tri sindikata.

Zahtjev je upućen na adrese kantonalnog premijera Bajre Makića, predsjedavajućeg Skupštine Nikole Simića i dva zamjenika predsjedavajućeg Josipa Kvasine i Refika Poparića.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE