• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Bez poskupljenja grijanja za stambene potrošače

Banjalučka "Toplana" je saopštila da će cijena grijanja za stambene potrošače koja se obračunava po metru kvadratnom i dalje iznositi 1,65 maraka po kvadratu.

 Banjaluka: Bez poskupljenja grijanja za stambene potrošače Izvor: MONDO

"Uvažavajući tešku finansijsku situaciju i nizak standard stanovništva, a u dogovoru sa Gradom, odlučeno je da se ne povećava cijena grijanja za korisnike koji cijenu plaćaju po metru kvadratnom, a kojih je 75 odsto od ukupnog broja potrošača", rekla je direktor "Toplane" Branka Ružević.

Nazvavši netačnim spekulacije da će cijena grijanja poskupjeti na 2,07 KM po metru kvadratnom, Ružićeva je objasnila da je "Toplana" u informaciji koju je obavezna dva puta godišnje da dostavi Skupštini grada navela da je ovogodišnja realna ekonomska cijena grijanja 2,07 KM, ali da "niko i nigdje nije rekao da je to cijena koju će plaćati stambeni potrošači".

Prema njenim riječima, grijanje će poskupjeti samo za poslovne potrošače kod kojih se cijena obračunava po megavatčasovima, i to sa dosdašnjih 133,82 KM po megavatčasu na 199,64 KM, bez obzira da li imaju ili ne ugrađen kalorimetar, a kod kojih Toplana ima fiksne troškove i instalisanu snagu.

"Zbog angažovanja instalisane snage `Toplana` ima stalnu obavezu da obezbijedi maksimalnu toplotnu snagu za povlačenje energije iz sistema, što predstavlja fiksne troškove koji se ne mijenjaju, bez obzira da li potrošači koriste ili ne koriste isporučenu toplotnu energiju", pojasnila je Ruževićeva.

Ona je naglasila da su dodatni razlozi za poskupljenje povećani troškovi praćenja tehničke ispravnosti kalorimetra, mjesečnog očitanja potrošnje, kao i mjesečnog slanja računa tokom sezone grijanja.

"Ova kategorija potrošača čini 25 odsto od ukupnog broja naših korisnika i velika većina ima ugrađen kalorimetar tako da mogu da upravljaju potrošnjom toplotne energije, a samim tim i računima", rekla je direktor banjalučke "Toplane".

Odluka o povećanju cijene grijanja za stambene potrošače kod kojih se obračun energije vrši na bazi očitane potrošnje na kalorimetru trebalo bi da bude donesena na jednoj od narednih sjednica Skupštine grada Banjaluka.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE