• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDP preuzima zgradu Specijalnog tužilaštva?

SDP će tužiti RS Ustavnom sudu BiH kako bi u svoje vlasništvo upisala zgradu Specijalnog tužilaštva RS u Banjaluci

 SDP preuzima zgradu Specijalnog tužilaštva? Izvor: MONDO

SDP Zlatka Lagumdžije tužiće Republiku Srpsku Ustavnom sudu BiH kako bi u svoje vlasništvo upisala i zgradu Specijalnog tužilaštva RS u centru Banjaluke čija je vrijednost nekoliko miliona maraka.

Predstavljajući se kao nasljednici nekadašnjeg Saveza komunista BiH, pravni zastupnici Lagumdžijine partije podnijeće ovih dana apelaciju Ustavnom sudu. Oni su nezadovoljni nedavnom presudom Višeg privrednog suda u Banjaluci koji je odbio njihovu tužbu za povraćaj imovine.

Interesantno je i da ovo nije prvi pokušaj SDP-a da otme vrednu zgradu u kojoj je Tužilaštvo RS. Ipak, sudovi u Srpskoj su u tri navrata utvrdili da SDP nema pravo da na pomenutu zgradu, ali Lagumdžija i njegova stranka još ne odustaju i pokušavaju da se po istom receptu kao u FBiH dokopaju atraktivnog prostora u Banjaluci, piše “Press RS”.

SDP, naime, godinama u FBiH zarađuje milione maraka dajući pod zakup prostorije koje su prije rata pripadale Savezu komunista. Ta stranka je tokom rata u Kantonalnom sudu u Sarajevu uspjela da se registruje kao pravni nasljednik SK BiH, iako i dalje postoji i autentični Savez komunista BiH, koji tvrdi da je ta imovina njihova.

Poslanik SDP u Narodnoj skupštini RS Slobodan Popović tvrdi da su sudovi u RS izloženi političkom pritisku i da je zbog toga najnovija presuda Višeg suda išla u korist RS. On kaže da bi “sada svi htjeli imovinu komunista, iako je SDP, kako ističe, jedini registrovan kao nasljednik SK, a samim tim i njihove imovine".

U Savezu komunista BiH, koji je i dalje politički aktivan, tvrde da Lagumdžijina partija godinama obmanjuje javnost, tvrdeći da je jedini pravni sljedbenik nekadašnjeg SK. Prvi čovjek Saveza komunista Mirko Raca kaže da komunisti posjeduju čvrste dokaze da je zgrada njihova, ali da, za razliku od SDP, nikada nisu ni pokušavali da preotmu vrijednu zgradu, jer su od Vlade RS svojevremeno dobili na korišćenje zamjenski prostor u Banjaluci, gdje im je i sada sjedište partije.

Prema podacima iz zemljišnih knjiga, zgrada u koju je Specijalno tužilaštvo useljeno prije pet godina vodi se kao imovina SK BiH. Oni su posjedovali tu imovinu sve do jula 1992. godine, kada je odlukom tadašnjeg Izvršnog odbora SO Banjaluka predata na korišćenje vojnim vlastima. Narednih godina zgradu su koristili Vojno tužilaštvo i tadašnje Ministarstvo odbrane RS, da bi naposljetku bila predata novoosnovanom Specijalnom tužilaštvu.

Dok se SDP-ovci i komunisti prepiru oko vlasništva, ni do danas nije pouzdano utvrđeno da li je sporna zgrada zaista bila poklon ili imovina, koju je komunistički režim silom prisvojio. Naime, tek dovršenu zgradu komunistima je poslije rata navodno poklonio poznati banjalučki trgovac Mirko Divjak, iza kojeg je, kao jedini nasljednik, ostala njegova ćerka Nataša.

Sin bana Todora Lazarevića, Predrag Gugo Lazarević, tvrdi da zaista postoji darovni ugovor iz 1946. godine, ali da bi jedino ćerka pokojnog Divjaka (danas živi u Beogradu) mogla da zna pod kakvim okolnostima je zgrada predata komunistima. Lazarević kaže da je Divjak zgradu sagradio neposredno pred rat, kada je već imao razvijen trgovački posao.

“Pokojni Divjak je bio veoma poznat trgovac, sa velikom radnjom u Gospodskoj ulici i prvim salonom automobila i auto-servisom. Kao najstariji od sedmoro braće, on je vodio porodični biznis, koji je, između ostalog, obuhvatao trgovačku radnju, prodaju i servis automobila, te autobuski prevoz na linijama prema Okučanima i Gradiški”, kaže Lazarević.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE