• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: FBiH koči obnovu Kastela?

Milorad Dodik, predsjednik RS, potvrdio je da postoje opstrukcije iz FBiH kada je u pitanju dobijanje sredstava IPA fondova za obnovu banjalučke tvrđave

 Banjaluka: FBiH koči obnovu Kastela? Izvor: MONDO

Konačna odluka o odobravanju sredstava iz IPA fondova za 2011. godinu se očekuje ovih dana, kada bi, između ostalog, trebalo da bude poznato i da li će grad Banjaluka dobiti sredstva za rekonstrukciju dijela tvrđave Kastel.

"Nezavisne novine" pišu da postoje informacije po kojima predstavnici vlasti u FBiH vrše opstrukcije, kako sredstva za obnovu tog spomenika u Banjaluci ne bi bila odobrena iz IPA fondova.

Banjalučki list pozvao se i na nedavnu potvrdu Milorada Dodika, predsjednika RS, koji je kazao da postoje opstrukcije iz FBiH kako ne bi bili prihvaćeni prijedlozi za finansiranje rekonstrukcije Kastela iz IPA fondova.

"Moram napomenuti da, za razliku od našeg principijelnog stava o tome šta želimo ili ne želimo podržati, imamo opstrukciju za projekat koji je u vezi s rekonstrukcijom tvrđave Kastel u Banjaluci, koja dolazi iz FBiH i taj projekat godinama uporno odbijaju da bude na stavci IPA fondova", rekao je Dodik.

Kako je kazao Milenko Šajić, portparol Administrativne službe Banjaluka, grad je Ministarstvu civilnih poslova BiH predao projektni prijedlog, posredstvom kojeg je aplicirano za sredstva prve komponente fonda IPA 2011. za revitalizaciju prostorne cjeline "Istorijski muzej", u okviru rekonstrukcije dijela tvrđave Kastel.

"Još nismo dobili nikakvo obavještenje o tome da li će sredstva biti odobrena za rekonstrukciju dijela tvrđave Kastel", rekao je Šajić.

Kako "Nezavisne novine" nezvanično saznaju, grad bi za rekonstrukciju tog dijela tvrđave trebalo da dobije sredstva u iznosu od 2,5 miliona KM.

U Direkciji za evropske integracije (DEI) BiH rekli su da je, nakon što se usvoji paket projekata IPA za jednu godinu, potrebno da prođe oko šest mjeseci da bi ta sredstva postala operativna. Oni su izrazili nadu da će taj dogovor biti postignut i da sredstva neće biti povučena i preusmjerena na nešto drugo.

"Ukoliko se postigne dogovor na nivou cijelog paketa, onda bi krajem godine Evropska komisija trebalo da usvoji taj paket i zvanično na zasjedanju IPA komitetu, nakon čega slijedi procedura potpisivanja finansijskog sporazuma između EU i BiH", rekli su u DEI BiH i dodali da su ta sredstva tada operativna i da je moguće onda ići u implementaciju projekta.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE