• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemljotres probudio Banjalučane

Banjaluku je, sedamnaest minuta iza tri časa, potresao zemljotres jačine 3,4 stepena po Rihteru. Ovo je treći zemljotres u samo nekoliko mjeseci.

 Zemljotres probudio Banjalučane Izvor: MONDO

Mrežom seizmoloških stanica Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS lociran je zemljotres sa magnitudom 3.4  Rihtera i procijenjenim intenzitetom u samoj epicentralnoj zoni od 4-5 stepeni Merkalijeve skale, sa epicentrom u podnožju Kozare (sjeverno od naselja Turjak). Zemljotres ovog intenziteta ne može izazvati štete na objektima, a stanovništvo ga može osjetiti.

Iz Sektora za seizmologiju Hidrometereološkog zavoda RS ranije su podsjetili da ne postoji način da se zemljotres vremenski predvidi, jer su mnogi parametri koji utiču na pojavu zemljotresa slične jačine, a neki su nauci još uvijek nepoznati.

Razorni zemljotres u Banjaluci se desio 26. oktobra 1969. godine i bio je magnitude 5,6 jedinica Rihterove skale. Potom je uslijedio glavni udar 27. oktobra u 9.10 sati minuta po lokalnom vremenu, magnitude 6,6. jedinica Rihtera. Ovaj potres je najjači koji se desio na teritoriji BiH, a ostavio je katastrofalne posljedice u 15 krajiških opština uključujući ljudske žrtve i ogromnu materijalnu štetu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE