• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stroži krivični zakon samo za Srbe

Krivični zakon bivše SFRJ, koji je mnogo blaži od Krivičnog zakona BiH, Sud BiH primjenjuje jedino ako su na optuženičkoj klupi Bošnjaci i Hrvati

 Stroži krivični zakon samo za Srbe Izvor: MONDO

U postupcima protiv lica srpske nacionalnosti koji su optuženi za ratne zločine, Sud BiH ni u jednom slučaju nije primijenio Krivični zakon bivše SFRJ, čije su kaznene odredbe mnogo povoljnije od Krivičnog zakona BiH.

Ta praksa blažih kazni primjenjuje se jedino ako su na optuženičkoj klupi Bošnjaci i Hrvati, upozorila je grupa osuđenih pred Sudom BiH koji zatvorsku kaznu služe u Foči, piše "Fokus".

Oni u pismu navode da Srbi preživljavaju nepravdu, te da je najteži problem sa kojim se susreću konstantna diskriminacija na štetu optuženih lica srpske nacionalnosti, kroz retroaktivnu primjenu krivičnog zakona.

Jasni dokazi koji potvrđuju da Sud BiH Bošnjacima i Hrvatima sudi prema odredbama Krivičnog zakona SFRJ, kojim su, opet, predviđene blaže kazne, jesu presude Suda u slučaju Zdravka Mihaljevića i Zijada Kurtovića, koje su u posjedu ovog lista.

"Ne tražimo milost ili pomilovanje, već samo da budemo ravnopravni i da se poštuju osnovna pravna načela, koja vrijede u svim civilizovanim zemljama", naglasila je grupa osuđenih.

Banjalučki advokat Miroslav Mikeš rekao je da je primjena dva zakona za suđenje u koliziji s elementarnom logikom i principima prava i da to ne može biti pravično, jer zavisi od individualne volje članova određenog vijeća da li će nekome ko je optužen za ratne zločine suditi po jednom zakonu ili po drugom.

On je istakao da postoji princip vremenskog važenja zakona, koji je jedan od osnovnih principa u teoriji krivičnog prava i primjenjuje se u gotovo svim zemljama svijeta.

Pismo su potpisali, general Novak Đukić, Ratko Bundalo, Željko Mejakić, Duško Knežević, Milenko Trifunović, Brano Džinić, Slobodan Jakovljević, Aleksandar Radovanović, Mirko Š. Pekez, Milorad Savić, Slobodan Ostojić, Dragan Rodić, Miodrag Nikačević, Krsto Savić, Zoran Marić, Anto Kovač, Goran Višković i Rade Veselinović.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE