• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rekonstrukcija Federalne Vlade neizbježna?

Zbog potresanja vladajuće ''platformaške'' koalicije u FBiH rekonstrukcija Vlade postaje neizbježna ocjenjuje ''Večernji list'', izdanje za BiH.

 Rekonstrukcija Federalne Vlade neizbježna? Izvor: MONDO

Štrajkovi poljoprivrednika i željezničara, najava nove pobune invalida i udruženja boraca, unutarstranačka prepucavanja u SDA i HSP-u BiH i posljednji nepotistički skandali u vezi sa zapošljavanjem rodbine i prijatelja u institucijama vlasti i javnim preduzećima u Federaciji BiH, ozbiljno su potresli vladajuću ''platformašku'' koaliciju u ovom entitetu, ocjenjuje ''Večernji list'', izdanje za BiH.

Kad se svemu ovome dodaju i informacije prema kojima su zvanični Brisel i Vašington "duboko razočarani radom svojih političkih miljenika'', onda sve glasnije priče o početku rekonstrukcije vlasti u FBiH nisu plod spekulacija njihovih političkih konkurenata, nego ozbiljan prijedlog o čijoj se realizaciji ovih dana ozbiljno razmišlja, zaključuje list.

''Ništa ne ide kako je zamišljeno, i zbog toga treba ozbiljnije razmisliti o mogućoj rekonstrukciji, ali bez jakih potresa koji bi mogli dovesti do nove krize vlasti, kao što je slučaj sa političkom krizom na nivou BiH'', prenosi "Večernji list" stav svog visokorangiranog sagovornika iz međunarodnih diplomatskih krugova.

Prema istom izvoru, ti isti međunarodni krugovi koji su pomogli ''ustoličenje nelegalne Vlade u FBiH'', sve glasnije pričaju o realnoj potrebi rekonstrukcije federalne Vlade.

List procjenjuje da bi promjene u federalnoj Vladi mogle rezultovati i uključivanjem predstavnika hrvatskih stranaka koje su na posljednjim izborima dobile najveću podršku hrvatskih glasača.

Istovremeno, ponašanje SAD u ovom procesu list smatra ''opreznim'', jer Vašington ''ne želi novu krizu u FBiH koja bi dodatno zakomplikovala dogovore za formiranje vlasti na nivou BiH'', dok za evropske krugove tvrdi da razmišljaju potpuno drugačije, jer smatraju da bi rekonstrukcija Vlade FBiH i uključenje stranaka sa većinskom podrškom hrvatskih birača, relaksirala napetu političku atmosferu u BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE