• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDS, pa predsjednik i Vlada RS: Američke onlajn sankcije pogađaju i vlast i opoziciju

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Nekoliko mjeseci nakon što je najveća opoziciona stranka u Srpskoj ostala bez domena svoje internet stranice isto se dogodilo i predsjedniku, a zatim i Vladi Republike Srpske.

 Domen dot net, SDS, Vlada RS Izvor: Shutterstock

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, portalu Capital u utorak je rekao da je uzrok poteškoća sa internet domenom Vladars.net, koji je godinama u funkciju, uticaj Vlade Sjedinjenih Američkih Država, odnosno činjenica da su pojedini zvaničnici Republike Srpske pod finansijskim sankcijama Stejt departmenta.

Ovo je indirektno potvrđeno Mondu u Ambasadi SAD u BiH. Kancelarija za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD-a (OFAC) do sada je sankcije uvela Miloradu Dodiku, Željki Cvijanović, Radovanu Viškoviću, Nenadu Stevandiću, Alenu Šeraniću, Milošu Bukejloviću, Draganu Stankoviću i Igoru i Gorici Dodik.

SDS je na toj listi od 2004. godine i nikada nije uklonjen. 

Američki provajder ukinuo je toj stranci februaru ove godine internet stranicu na adresi sdsrs.net, a razlog je što je SDS takođe nalazi na "crnoj listi" američke vlade. SDS je korostio domene sdsrs.com i sdsrs.net od 2007. godine.

Iz SDS su tada za "potkazivanje" Amerikancima optužili upravo SNSD, odnosno Željku Cvijanović, insinuirajući da im je domen ukinut nakon njene posjete Sjedinjenin Američkim Državama.

Američki provajder sa sjedištem u Arizoni "Go Daddy" obavijestio je SDS u da po nalogu OFAC-a "obustavlja poslovanje sa SDS iz razloga jer se nalazi na crnoj listi američke vlade", potvrđeno je iz SDS dok iz Vlade RS još nije stigla konkretna potvrda o nazivu provajdera i obavještenju o prekidu saradnje.

Zanimljivo, SDS je internet saobraćaj preselio na srpski domen sds.rs, a isto je nedavno uradio i predsjednik Republike Srpske.

(MONDO)

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE