• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko u Japanu govorio o BiH

Razdvajanje OHR-a i Kancelarije specijalnog predstavnika EU omogućiće OHR-u da se usredsredi na svoje osnovne zadatke, izjavio Incko u Tokiju

 Incko u Japanu govorio o BiH Izvor: MONDO

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je u Tokiju da će razdvajanje OHR-a i Kancelarije specijalnog predstavnika Evropske unije (EU) od 1. septembra omogućiti OHR-u da se usredsredi na svoje osnovne zadatke, a da će pojačano prisustvo EU u BiH ponuditi građanima BiH "usklađenije, dosljednije i snažnije partnerstvo sa Evropskom unijom".

"Postalo je, nažalost, jasno da uloga OHR-a utvrđena Dejtonskim mirovnim sporazumom ostaje od suštinskog značaja da bi BiH dovršila svoj oporavak", rekao je Incko, obraćajući se Institutu za međunarodne odnose Japana.

On je ocijenio da OHR mora djelovati dinamično i efikasno, te očuvati okruženje u kojem se teški politički razgovori mogu voditi i uspješno završiti.

"BiH ima izuzetne prirodne i ekonomske resurse i ima vješte i talentovane građane, ali njenu sposobnost za uspjeh narušavaju političari koji su se navikli na to da služe vlastitim interesima", rekao je Incko i dodao da se ova situacija "može i mora promijeniti".

On je ocijenio da Japan, kao zemlja koja je veoma cijenjena u BiH, može imati korisnu ulogu i u predstojećem periodu, kada će međunarodna zajednica nastojati da olakša rješavanje suštinskih političkih neslaganja u ovoj zemlji, saopšteno je iz OHR-a.

Incko je dodao da su nezaposlenost, siromaštvo i kriminal, koji predstavljaju "naslijeđe političkog razmetanja i nesposobnosti", nanijeli štetu građanima u svakom dijelu BiH, ali da bi sveopšte nezadovoljstvo moglo prisiliti političare da promijene pravac djelovanja.

Visoki predstavnik je rekao da je Japan odigrao ključnu diplomatsku i ekonomsku ulogu u poslijeratnom oporavku BiH, te apelovao na japanske kompanije da BiH imaju u vidu kao osnovu za investicije i proizvodnju, saopšteno je iz OHR-a.

Incko je skrenuo pažnju na duboki osjećaj solidarnosti među građanima BiH za građane Japana nakon zemljotresa u martu, te podsjetio na činjenicu da su, zahvaljujući spontanoj građanskoj inicijativi, u BiH prikupljena sredstva za hitnu humanitarnu pomoć.

"Ovaj gest možda je bio skroman, barem u pogledu materijalne vrijednosti, ali se nadam da su svi koji su bili direktno pogođeni pronašli barem neku utjehu u činjenici da su građani zemlje na drugoj strani planete, koji su i sami iskusili užasne patnje, ponudili pomoć u trenutku krize“, naveo je on.

Tokom drugog dana dvodnevne posjete Tokiju, Incko je danas održao sastanke sa visokim zvaničnicima u japanskom Ministarstvu inostranih poslova BiH, te održao uvodni govor u Japanskom institutu za međunarodne odnose.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE