• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"UN ostaju na Kosovu sve dok SB ne odluči drukčije"

UN će ostati na Kosovu, u skladu sa rezolucijom 1244, sve dok Savet bezbednosti ne odluči drugačije, kaže Ban Ki Munov portparol.

 "UN ostaju na Kosovu sve dok SB ne odluči drukčije" Izvor: MONDO

Ujedinjene nacije su prisutne na Kosovu od kraja devedesetih godina i tamo će ostati, u skladu sa rezolucijom 1244, sve dok Savet bezbednosti ne odluči drugačije, rekao je za BBC portparol generalnog sekretara UN Brendan Varma.

On je, komentarišući sastanak Ban Ki Muna i generalnog sekretara NATO-a Japa de Hopa Shefera u sredu Njujorku u vezi sa odgovornošću snaga zapadne vojne alijanse na Kosovu u predstojećem prelaznom periodu, rekao za BBC da je to bio "privatni sastanak čiji detalji nisu za javnost".

Upitan da li Ban deli stav šefa Unmika Joakima Rikera, koji je izneo u intervjuu agenciji AP da će misija EU na Kosovu - Euleks najverovatnije biti pod svojevrsnim kišobranom UN i da će misija svetske organizacije do daljeg ostati na Kosovu i biti statusno neutralna, Varma je rekao da je Riker "govorio o hipotetičkom scenariju koji bi se mogao dogoditi u budućnosti".

"Naš predstavnik na Kosovu izneo je svoje mišljenje, svoju analizu o mogućem razvoju događaja... On nije najavio nekakve dogovorene korake, već je samo izneo jednu od mogućnosti. Ponovo naglašavam, dok Savet bezbednosti ne donese drugačiju odluku, mi radimo kao i do sada, u skladu sa rezolucijom 1244", rekao je Varma.

On nije želeo da se konkretno izjasni o tome da li je najavljeni ustav Kosova u skladu sa tom rezolucijom.

Portparol NATO-a DŽemjms Apaturaj izjavio je nešto ranije da ne treba očekivati da će 17.000 vojnika u sastavu KFOR-a delovati kao policijske snage.

Policijska i pravosudna misija Evropske unije Euleks priprema se da na Kosovu rasporedi više od dve hiljade ljudi, ali zvaničnici Unije čekaju razjašnjenje od Ujedinjenih nacija.

Prvobitno je bilo planirano da Euleks zameni misiju Unmik.

Zvaničnici svetske organizacije i evropske dvadesetsedmorice, međutim, kažu da ce Unmik u nekom obliku ostati na Kosovu čak i posle dugo odlaganog razmeštanja Euleksa, prenosi BBC.

Ban Ki Mun i Jap de Hop Shefer razgovarali su u sredu uveče u Njujorku o situaciji na Kosovu, saopštile su Ujedinjene nacije.

"Sastanak je bio usmeren na Kosovo, a generalni sekretar (UN) je izneo svoju viziju budućnosti uzimajući u obzir zabrinutosti koje postoje u NATO", piše u saopštenju u kome se dodaje da su dva zvaničnika takođe "razmenila stavove o budućim rizicima".

Pre samog susreta, portparol NATO izjavio je u Briselu da će De Hop Shefer ispitati generalnog sekretara svetske organizacije o budućoj podeli zadataka na Kosovu nakon što stupi na snagu novi ustav Kosova, predviđen za jun.

Portparol Džejms Apaturaj najavio je da se De Hop Shefer priprema da Ban Ki Muna zapita "ko će šta raditi" na Kosovu.

"Ono što nas u NATO interesuje jeste da uloge i odgovornosti budu jasni i da bude učinjeni neophodno kako bi oni koji treba da garantuju mir i bezbednost na Kosovu znali šta im pripada u deo", dodao je Apaturaj.

(www.mtsmondo.com/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE