• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konaković: Dodik može biti konstruktivan partner, a momenat za secesiju RS je nikad gori

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković je istakao da Milorad Dodik uprkos retorici može biti konstruktivan partner strankama iz FBiH dodavši da SNSD i partneri iz RS "rade mnogo bolje nego prije".

 Elmedin Konaković Dodik konstruktivan partner Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

Lideri SNSD-a, HDZ-a i stranaka "Trojke" iz Federacije BiH koju čine SDP, Narod i pravda i Naša stranka, prethodni sastanak imali su 8. februara u Sarajevu, a trebalo bi da se sutra sastanu u Mostaru.

Odgovarajući na pitanje N1 kakva očekivanja ima od sutrašnjeg sastanka lidera u Mostaru, ali iz komentar novinara ove televizije da "glasovi iz RS nisu usaglašeni", Elmedin Konaković, ministar spoljnih poslova BiH i lider "Naroda i pravde" rekao je da to pokazuje kompleksnost uređenja BiH.

"Činjenica je da u RS imamo sve političke aktere koji su proputinovski orjentisani. Njihova odluka je da se jačaju veze sa Putinom dok traje agresija na Ukrajinu. Ja razumijem te neke kulturološke, istorijske i vjerske veze sa Rusijom, ali izvoz RS u Rusiju iznosi samo jedan posto, tako da nema racionalnog objašnjenja. Nisam računao na neku drastičnu promjenu Dodika, ali moramo biti svjesni činjenice da je SNSD partner na državnoj razini i da je zajedno sa nama napravio najviše u proteklih 15 godina, da smo imali najbolj izvještaj. Svjedočimo da to što rade je mnogo bolje nego prije. Mene zanima šta rade, a ne šta pričaju", kaže Konaković.

Na pitanje da prokomentariše da se Dodik nada pobjedi Donalda Trampa na predstojećim američkim predsjedničkim izborima "što bi po njemu otvorilo vrata proglašenju nezavisnosti Republike Srpske", Konaković kaže da ne postoji gori momenat za secesionizam RS od ovog danas.

"Njegov secesionizam je zabilježen prvi put 2006. Ne postoji gori momenat sa secesionizam RS od ovog danas. Ova geografska pozicija entiteta i njegova ekonomija je u potpunosti zavisna od EU, za šest mjeseci bi bankrotirali. Pritom, ništa od teritorijalnog suvereniteta Bosne i Hercegovine ne bi bilo upitno i dalje bi se u Sarajevu donosile odluke. Da hoćemo da se obračunamo sa režimom Milorada Dodika ne bi bio pogodniji trenutak od tog, ali bi nas sve to zadržalo u praljavoj bari i propustili bi evroposki voz. Ja lično imam strah da nećemo moći napuniti naš penzioni fond koji će za osam godina iznostiti šest milijardi maraka, osim ako ne budemo imali bolji BDP. Bude li trebalo da se obračunavamo administrativno, teritorijalno i suverenitetom protiv Republike Srpske – vjerujte da smo više nego spremni", tvrdi Konaković.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marko

Ko god spomene rat i nekakvu spremnost nek pogleda neki od milion klipova iz Ukrajine koliko ljudski život malo vrijedi i kako u trenutku nestane, kako se ubijaju itd. Zar neko može biti normalan i govoriti o ratu i tome da mu djeca, unuci, rođaci umjesto na posao, svadbe, veselja, putovanja po svijetu, odlaze da nestaju bespovratno.

RS

Kao prvo ne jacamo mi odnose sa Putinom nego sa Rusijom. Rusija se ne zove niti se ikad zvala Putin. Kao drugo dodje li do tog obracuna koji spominje budite sigurni koliko god oni bili spremni mi cemo biti jos spremniji jer Reoublika Srpska nije vise sama na ovom svijetu i sad i mi imamo saveznike da nas guraju i to puno jace od njihovih!

MONDO REPORTAŽE