• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta sa onima koji su pod sankcijama? Britanska ambasada i GRAD BANJALUKA organizovali konferenciju za kreativce (FOTO)

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Britanski savjet i Grad Banjaluka organizovali su dvodnevnu konferenciju posvećenu kreаtivnim industrijama, uz podršku Britanske ambasade. Podsjetili smo da je britanska vlada uvela sankcije upravo jednoj kreativnoj agenciji iz Banjaluke kao i najvišim funkcionerima RS.

 Kreativna Banjaluka - Džulijan Rajli Izvor: Mondo - Željko Svitlica

U Banjaluci je danas počela dvodnevna konferencija "Banja Luka Creative" koju organizuju Britanski savjet i Grad Banjalukа uz podršku Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u BiH. Konferencija se održava 19. i 20. marta, najavljeno je, s ciljem jačanja kulturne infrastrukture i kreativnog sektora.

Konferenciju je otvorio i britanski ambasador u BiH Džulijan Rajli koji uz riječi da je kreativni sektor ključni motor razvoja i da značajno doprinosi razvoju ekonomije.

"Znam da ovdje u Banjaluci postoji ogroman talenat koji može biti sve veći pokretač ekonomskog rasta i razvoja dinamičnog društva, koje će biti prepoznate na globalnoj sceni. Ova konferencija pruža jedinstvenu priliku strručnjacima iz Banaluke i Ujedinjenog Kraljevstva da se povežu, razmijene iskustva i sagledaju prostor za saradnju. Takođe, ovo je prilika i da se radi na razvoju zajedničkih strategija koje će pokrenuti kreativni sektor", zaključio je Rajli.

U januaru ove godine Velika Britanija uvela je sankcije marketinškoj agenciji "Mania" iz Banjaluke, zbog organizovanja i promocije Dana Republike Srpske - 9. januara.

Pročitajte

Rajli je tada tvrdio da je ova agencija "značajno profitirala organizacijom i promocijom neustavnog obilježavanja 9. januara i da je time podrivala vladavinu zakona". Sankcije sprečavaju "Maniju" da posluje sa kompanijama iz Ujedinjenog Kraljevstva, saopšteno iz Vlade u Londonu.

S obzirom da "Mania" nije nepoznata agencija u ovom, ne pretjerano velikom sektoru koji posluje u Banjaluci i kojem je posvećena dvodnevna konferencija, pokušali smo da saznamo da li je agencija dobila poziv za događaj.

Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika Banjaluke, kaže da je poziv na konferenciju bio otvoren i mogao se prijaviti svako ko želi.

"Poziv je bio objavljen na stranicama grada i putem PR agencije koju je Britanski savjet angažovao i svi su bili dobrodošli."

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji je prethodno takođe održao pozdravni govor o šansama za kreativnu ekonomiju u gradu, u odgovoru je bio nešto opširniji.

"Stav Banjaluke je da podržavamo rad svake firme. Grad Banjaluka je kroz mnogo događaja koje je organizovao vjerovatno angažovao sve agencije i svi su radili za Grad. Nama je svaka agencija važna i svaka ima slobodu. Ono što ja mogu da uradim kao gradonačelnik jeste da stanem uz svakog, od najmanjih, manjih do srednjih i velikih kompanija i pružim svima podršku. Znate naš stav po pitanju sankcija: mi principijelno i suštinski stojimo uz svoje ljude, svoj narod, našu domaću privredu i ekonomiju i to je ono što je naša nadležnost. Sve što nije, možemo da komentarišemo, ali jasan je naš stav po tom pitanju. Zaštitnički smo orijentisani prema svakom onom ko posluje u Banjaluci", rekao je Stanivuković.

U samoj agenciji je stav da se po pitanju sankcija ne oglašavaju i ništa ne komentarišu.

Grad Banjaluka institucionalno je učestvovao i svake godine učestvuje u organizaciji Dana Republike Srpske 9. januara zbog kojeg je agencija "zaradila" sankcije britanske vlade.

Ta vlada uvela je prije dvije godine sankcije ondašnjem srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodikui tadašnjoj predsjednici RS Željki Cvijanović, koji su u međuvremenu na izborima zamijenili funkcije.

Vlada Republike Srpske je prije oko godinu dana, 23. marta prošle godine nakon sjednice saopštila da je prekinula saradnju sa ambasadama Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Više o konferenciji "Banja Luka Creative" pročitajte OVDJE.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE