• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakon zaključka Vlade o izborima: Predsjednik Republičke izborne komisije RS najavio da podnosi ostavku

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Republičke izborne komisije Oliver Blagojević rekao je da će u četvrtak, 10. aprila, podnijeti ostavku na ovu dužnost, u skladu sa zaključkom Vlade Republike Srpske kojim poziva članove organa za sprovođenje izbora iz Srpske da podnesu ostavke.

 Direktor Republičke izborne komisije RS podnio ostavku Izvor: RTRS

On je za RTRS rekao da je zaključak jasan i da je za četvrtak zakazao sjednicu Republičke izborne komisije.

"Kao predsjednik RIK-a podnijeću ostavku i proslijediti je Narodnoj skupštini Srpske na dalje razmatranje i odlučivanje", rekao je Blagojević.

On je dodao da će nakon sjednice javnost imati informaciju o postupanju ostalih šest članova RIK-a.

Ćosić: Potrebno je da izborni zakon prođe sve faze

Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić rekao je da neće biti problema u provođenju izbora u Srpskoj i da je potrebno samo da izborni zakon prođe sve faze do usvajanja u Narodnoj skupštini.

Ćosić je za RTRS naglasio da Republika Srpska ima sve mogućnosti da provede izbore na svojoj teritoriji, podsjećajući da su opštinske i gradske izborne komisije i do sada provodile sve aktivnosti u vezi izbora i potom izborni materijal dostavljali CIK-u BiH, dok bi, prema novom zakonu, dostavljali Republičkoj izbornoj komisiji.

Komentarišući poziv Vlade Republike Srpske članovima gradskih i opštinskih izbornih komisija da podnesu ostavke, Ćosić je rekao da je ovaj poziv logičan s obzirom na to da će Srpska donijeti svoj izborni zakon i provesti izbore i da bi Savez opština i gradova trebalo da sazove sjednicu i verifikuje zaključak Vlade.

"Kako bi što prije ušli u primjenu izbornog zakona Republike Srpske, važno je da nemamo dualizam", rekao je on, dodajući da će novi zakon propisati izbor članova komisija.

Ćosić je naveo da 64 lokalne zajednice čine Savez opština i gradova i da je ovaj savez obavezan da da mišljenje na svaki zakon koji Vlada predloži, pa tako i izborni zakon.

Vlada pozvala na ostavke

Vlada Republike Srpske je u subotu donijela zaključak kojim poziva sve članove organa za sprovođenje izbora iz Republike Srpske da podnesu ostavku na dužnost.

Vlada Republike Srpske ističe da se zakoni mogu mijenjati samo u parlamentarnom postupku i da smatra neprihvatljivim nametanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH od strane samoproglašenog visokog predstavnika.

"Vlada poziva sve članove organa za sprovođenje izbora, iz Republike Srpske, da podnesu ostavke na dužnost", saopšteno je iz Vlade RS.

Zadužuje se Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da ovaj zaključak dostavi Savezu opština i gradova Republike Srpske i organima jedinica lokalne samouprave.

(MONDO/RTRS)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE