• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predloženi zaključci u vezi izvještaja o Srebrenici: "Termin genocid se trajno odbacuje, razriješiti Lagumdžiju..."

Autor Brankica Spasenić

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske predložili su niz zaključaka u vezi izvještaja Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine.

 5. redovna sjednica NSRS.JPG Izvor: NSRS

Na posebnoj sjednici NSRS je u toku rasprava o ovoj tački dnevnog reda, a po njenom okončanju glasaće se o zaključcima

U nastavku donosimo predložene zaključke:

1. Narodna skupština RS se upoznala sa zaključnim izvještajem Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine (u daljem tekstu: Izvještaj Komisije)

2. Narodna skupština konstatuje da će izvještaj Komisije doprinijeti objektivnom i nepristrasnom sagledavanju stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji i posebno ističe činjenicu da je Komisija radila u potpuno neutralnim uslovima bez bilo kakvih zahtjeva ili nametanja od strane institucija RS ili pak bilo kakvih političkih zahjteva.

3. NSRS je uvjerena da će jedino cjelovito i istinito sagledavanje ratnih događaja u srebreničkoj regiji, ali i u cijeloj BiH, doprinijeti jačanju povjerenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnom pomirenju i suživotu sadašnjih i budućih generacija.

4. NSRS izražava svoj pijetet prema žrtvama i njihovim porodicama iz tragičnog sukoba u BiH, osuđuje ratne zločine počinjene na svim stranama.

5. Narodna skupština odbacuje izvještaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice 10. do 19. jula 1995. godine, sačinjen u Banjoj Luci juna 2004. godine i 15. oktobra 2004. godine i smatra ga netačnim, tendecioznim, spekulativnim, politički nametnutim od strane visokog predstavnika Pedija Ešdauna, sačinjenim neobjektivno i zlonamjerno protiv Srba i Republike Srpske.

6. Narodna skupština ukazuje na činjenicu da je u izvještaju Komisije utvrđeno da je u periodu od 1992. do 1995. godine, kao posljedica etničkog čišćenja srpskog naroda, ubijeno i stradalo više od 2650 civila, zarobljenih vojnika i pripadnika seoskih straža.

7. Narodna skupština podržava stavove iznesene u zaključcima izvještaja Komisije, te potvrđuje da je termin “genocid“ za Srebrenicu netačan i da se ne može prihvatiti i Narodna skupština tu kvalifikaciju trajno odbacuje imajući u vidu da je minimalan broj pripadnika muslimanskih snaga/ratnih zarobljenika, zarobljenih i pogubljenih, između 1.500 i 2.000, a maskimalan do 3.000.

8. Osuđujemo i smatramo aposlutno nedopustivim i neprihvatljivim postupke ambasadora Zlatka Lagumdžije, stalnog predstavnika BiH pri Ujedinjenim nacijama, koji su usmjereni na pripremu i dostavljanje Prijedloga rezolucije o „genocidu“ u Srebrenici Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, bez konsultacija i saglasnosti institucija BiH, entiteta i konstitutivnih naroda, s ciljem demonizacije Republike Srpske i srpskog naroda kao genocidnog, te tražimo da srpski član Predsjedništva BiH pokrene proceduru u Predsjedništvu BiH za razrješenje ambasadora Zlatka Lagumdžije, jer ga RS i srpski narod odbacuju kao ambasadora BiH.

9. Narodna skupština konstatuje da je mehanizam spoljne politike BiH urušen i da ambasadori koji se imenuju sa teritorije RS moraju poštovati odluke institucija RS i da su jedino obavezni da slijede spoljnu politiku BiH koja je zasnovana na Ustavu BiH i isključivo usaglašenim odlukama Predsjedništva BiH.

10. Zadužuju se Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju i Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica da nastave aktivnosti koje imaju za cilj prezentovanje rezultata rada i izvještaja Komisije široj domaćoj i međunarodnoj javnosti.

11. Pozivaju se članovi Predstavničkog doma koji se biraju direktno iz RS i delegati Doma naroda koje bira Narodna skupština da ove zaključke upute u raspravu u Parlamentarnu skupštinu BiH.

12. Predstavnici RS će upoznati učesnike Velikog vaskršnjeg sabora RS i Republike Srbije sa sadržinom ovog zaključka.

13. Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja.

Zaključke su predložili klubovi poslanika SNSD-a, SDS-a, PDP-a, Ujedinjene Srpske, Demosa, Socijalističke partije, NPS-a, Za pravdu i red, te poslaničkih grupa DNS, SPS i Narodnog fronta.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE