• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zločini na području Broda i Dervente: "Tužilaštvo BiH stavilo ukraj predmet o stradanju Srba"

Autor Dušan Volaš

Predsjednik Organizacije za traženje poginulih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac rekao je Srni da je Tužilaštvo BiH skrajnulo predmet o zločinima nad Srbima na području Broda i Dervente.

 Grabovac: Tužilaštvo BiH stavilo ukraj predmet o stradanju Srba Izvor: Ustupljene fotografije - Berislav Blagojević i Daniel Marčetić

Grabovac rekao je da su na području opštine Derventa za vrijeme okupacije hrvatsko-muslimanskih snaga postojala dva logora i nekoliko privatnih zatvora kroz koji je prošlo hiljade Srba.

"Haški tribunal je primio 2001. godine našu kompletnu dokumentaciju Broda i Dervente, a 2006. godine sam ih pitao šta je sa tim predmetom, da bi Haški tribunal 2006. godine taj predmet poslao Tužilaštvu BiH", naveo je Grabovac.

Prema njegovim riječima, BiH je "jedva dočekala da to dobije i stavi ukraj".

"Jedva su dočekali da oni idu dalje da procesuiraju Srbe i za ono što je bilo i što nije bilo i danas leže po zatvorima i kazamatima, zato što su na osnovu svih dokaza vidjeli da je velika težina stradanja Srba i stavili su to ukraj", istakao je Grabovac.

Pune tri decenije nije podignuta optužnica za masakr Srba u selu Kostreš u opštini Derventi za vrijeme okupacije Posavine 1992. godine, iako je Alija Selimagić pred kamerom priznao ove teške zločine počinjene zajedno sa ostalim pripadnicima hrvatsko-muslimanskih snaga.

Selimagić je priznao da je zaklao Milana Mitrića na groblju i da su tada silovane Mitrićeve maloljetne kćerke i potom zaklane.

"Imao je tri kćerke i one su bile silovane. Jedna je imala 12 godina, nju je silovao Behir Hodžić, jedna 13. NJu je silovao Enes Havić, a treću, koja je imala 14 godina, nju sam silovao ja. NJihova majka je bila tu i gledala to. Zaklali smo ih nakon silovanja. Stavili smo im ruku na usta, pa ih zaklali nožem. Bećir Hodžić, Enes Havić i Mujčin Sead zaklali su ostale. Bilo je negdje između 60 i 70 duša", rekao je Selimagić u videu-zapisu koji je objavljen na društvenim mrežama.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila, napad na mjesto Kostreš izvršile su 4. aprila 1992. godine iste snage koje su samo nekoliko dana ranije i nekoliko kilometara dalje izvršili napad na Srbe u Sijekovcu.

U "Atlasu zločina nad Srbima tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata", koji je objavio Centar, piše da su napad na Kostreš, prema već ustaljenom i oprobanom receptu, izvršile hrvatsko-muslimanske paravojne formacije organizovane u interventne vodove, pojačane pripadnicima regularnih snaga Hrvatske vojske.

Prema podacima Centra, 4. aprila smrtno je stradalo 11 civila srpske nacionalnosti, a ostalo stanovništvo je protjerano ili odvedeno u logore u Derventi. Ubijeni su bili civili, i to žene i starci.

Srna

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE