• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vrhovni sud o presudi za Đinđića 8. septembra

Posebno odeljenje Vrhovnog suda Srbije održaće od 8. do 23. septembra sednicu po žalbama na prvostepenu presudu za ubistvo premijera.

 Vrhovni sud o presudi za Đinđića 8. septembra  Izvor: MONDO

Posebno odeljenje Vrhovnog suda Srbije održaće od 8. do 23. septembra javnu sednicu po žalbama na prvostepenu presudu za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, saopštio je sud.

Prvostepenom presudom Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu Milorad Ulemek i drugi osuđeni su zbog krivičnog dela udruživanje radi neprijateljske delatnosti.

Na najavu javne sednice po žalbama Milorada Ulemeka i ostalih optuženih koja će biti održana u zgradi Okružnog suda u Beogradu, reagovali su tužilaštva i pravni zastupnici porodice Đinjdić.

Vršilac dužnosti republičkog tužioca Slobodan Radovanović rekao je da očekuje da će Vrhovni sud u septembru potvrditi prvostepenu presudu za ubistvo Zorana Đinđića, i da ne očekuje da budu uvažene žalbe na izrečene maksimalne zatvorske kazne za počinioce tog zločina.

"Očekujem da će ono što je utvrđeno u prvostepenom postupku biti potvrđeno i da najvažniji predmet srpskog pravosuđa dobije konačan sudski epilog", kazao je Radovanović novinarima u Beogradu.

Prema rečima specijalnog tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića, presude okrivljenim za ubistvo Đinđića treba što pre da postanu pravosnažne i da posle toga treba povesti raspravu o političkoj pozadini atentata.

"Vrlo je važno da taj postupak bude pravosažno okočan i da izvršici krivičnog dela budu upućeni na izdržavanje zaslužene kazne", rekao je Radisavljević novinarima u Beogradu i izrazio uvrenje da će po okončanju postupka pred Vrhovnim sudom Srbije biti pokrenuta rasprava o okolnostima koje su prethodile atentatu.

Pravni zastupnik porodice Đinđić, Srđa Popović ocenio je da je Vrhovni sud Srbije bio vrlo efikasan u zakazivanju rasprave po žalbi na presude za ubistvo premijera, i izrazio je očekivanje da će biti potvrđena krivica optuženih u prvostepenom postupku.

Popović je agenciji Beta kazao da je njihova krivica u potpunosti dokazana pred Specijalnim sudom u Beogradu.

"Nisam imao prilike da vidim njihove žalbe i ne znam na šta bi mogle da se odnose", kazao je on i dodao da se žalbe nisu mogle odnositi "ni na šta bitno".

Najavu specijalnog tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića da će posle pravosnažnosti presude biti otvorena rasprava o političkoj pozadini ubistva, Popović je primio sa rezervom.

U prvostepenom postpuku za ubistvo Zorana Đinđića, 23. maja 2007. godine, pred Specijalnim sudom atentatori su osuđeni na ukupno 378 godina zatvora, a bivšem komandantu "crvenih beretki" Miloradu Ulemeku i njegovom zameniku Zvezdanu Jovanoviću izrečene su maksimalne kazne od 40 godina zatvora.

Milorad Ulemek osuđen je za organizovanje ubistva premijera Zorana Đinđića, a kao neposredni izvršilac ubistva na istu kaznu osuđen je i Zvezdan Jovanović.

Premijer Srbije Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije.

Atentat su organizovali i izveli pripadnici zemunskog kriminalnog klana i pripadnici Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije.

Na po 35 godina zatvora osuđeni su pripadnici zemunskog kriminalnog klana Aleksandar Simović, Vladimir Milisavljević, Ninoslav Konstantinović i Sretko Kalinić, dok su pripadnici klana Dušan Krsmanović, Miloš Simović i Milan Jurišić osuđeni na po 30 godina zatvora.

Pripadnik JSO Željko Tojaga i bivši radnik BIA Branislav Bezarević dobili su po 30 godina zatvora, a bivši pripadnik JSO Saša Pejaković osuđen na osam godina.

Još nisu pravosnažne presuda protiv Ulemeka kojom je osuđen na 40 godina zatvora i još nekih pripadnika zemunskog kriminalnog klana za više ubistava, otmica i teroristički napad, i presuda na 15 godina ubistvo četvorice funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE