• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Riker 18. juna imenuje predsednike opština na Kosovu

Šef UNMIK-a Joahim Riker će 18. juna imenovati predsednike opština u onim sredinama gde Srbi nisu izašli na izbore.

 Riker 18. juna imenuje predsednike opština na Kosovu Izvor: MONDO


Predstavnici UNMIK-a saopštili su da će šef UNMIK-a, shodno svojim ovlašćenjima, 18. juna imenovati predsednike opština u onim sredinama gde Srbi nisu izašli na izbore.

Portparol UNMIK-a Rasel Giki izjavio je KIM radiju da će šef UNMIK-a Joahim Riker, shodno svojim ovlašćenjima, 18. juna imenovati predsednike opština u kojima Srbi nisu izašli na kosovske izbore.

Portparol UNMIK-a je ponovio da će misija UN sarađivati isključivo sa "legitimnim predsednicima opština, bilo da su to oni koje je postavio specijalni predstavnik generalnog sekretara UN ili su učestvovali na izborima čije je rezultate on potvrdio".

Predsednicima srpskih opština u Zubinom Potoku, Štrpcu, Leposaviću i Zvečanu 18. juna ističe rok od šest meseci za koliko im je šef UNMIK-a produžio mandat.

U Novom Brdu etnički sastav opštine je 50:50, ali je šef UNMIK-a odlučio da gradonačelnik ove opštine bude Albanac, dok su Srbi zadržali većinu odborničkih mesta u Skupštini opštine.

Proces formiranja lokalnih organa vlasti na Kosovu i Metohiji, na osnovu rezultata izbora koje je 11. maja organizovao zvanični Beograd, još je u toku, a konstitutivne sednice su zakazane.

Najstariji poslanik u Skupštini opštine Priština Ljiljana Savić očekuje da će vlast u ovoj opštini biti formirana na sednici koja će biti održana 13. juna u Gračanici.

''Nadam se da će biti saradnje na sednici i da će svi odbornici biti saglasni s predlozima, da će bar trećina odbornika dati slične predloge i da će na osnovu toga biti formirana vlast koja će moći da uspostavi rad prema Zakonu o lokalnoj samoupravi'', kazala je Savićeva.

Građani centralnog Kosova od lokalnih organa vlasti, uglavnom, očekuju posao i bolju infrastrukturu.

Ovlašćenja opština, njihov uticaj na život građana, prostorije u kojima će raditi samo su deo problema sa kojima će se lokalni organi vlasti suočiti odmah posle konstituisanja.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE