• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović: Biće bolje za državu da stranci što prije odu iz BiH

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović organizovao je danas kafu s novinarima u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, tokom kojeg je odgovarao na pitanja o aktuelnim temama u našoj zemlji.

 AA-20220725-28497502-28497498-PLENKOVIC_U_MOSTARU_SCHMIDTOV_PRIJEDLOG_JE_URAVNOTEZEN_I_DOBAR_ZA_SVE_NARODE_U_BIH.jpg Izvor: Anadolija/Željko Miličević

Najvažnija tema bila je, naravno, situacija u Domu naroda PS BiH, gdje od marta traje blokada Kluba Bošnjaka zbog neustavnog prijedloga izmjena Zakona o Ustavnom sudu BiH.

Čović je danas otkrio da će sjednica biti nastavljena 29. oktobra i da će Klub Bošnjaka prisustvovati, što je potvrđeno i na sastanku kojeg je održao s delegatima iz ovog kluba.

Na pitanje o stavu delegata HDZ-a u Domu naroda PS BiH prema ovom prijedlogu, kojeg je predlagač Želimir Nešković (SDS) u međuvremenu povukao, Čović je decidno rekao da ga njegove stranačke kolege ne bi podržale.

Rekao je i da treba što prije riješiti pitanje stranaca u BiH, ne samo u Ustavnom sudu naše zemlje.

"Što prije stranci odu iz Bosne i Hercegovine, to će biti bolje za našu državu", stava je Čović, koji je rekao i da postoji "značajna razlika" između prijedloga Zakona o Ustavnom sudu kojeg je HDZ prije četiri godine, zajedno sa SNSD-om, pustio u parlamentarnu proceduru, i prijedloga kojeg je poslao Nešković.

Tema je bila i projekt "Južna interkonekcija", a Čović je otkrio da očekuje "vrlo brzo" da će partneri u vlasti u Federaciji BiH doći do rješenja.

"To je pitanje od strateškog interesa za BiH, a posebno za hrvatski narod u BiH. Tu prolazi gasovod gdje nikada prije nije prolazio i naravno da ćemo uraditi sve da zaštititmo interes hrvatskog naroda, jer prolazi kroz ta područja u BiH", rekao je između ostalog Čović.

Po pitanju puta Bosne i Hercegovine prema članstvu u Evropskoj uniji, Čović smatra da je sada vrijeme da se intenzivira ovaj put i da se ključna pitanja čak riješe do novembra.

"Sada kada su prošli izbori, situacija je rasterećena. HDZ će nastaviti insistirati da se riješe pitanji izmjena Izbornog zakona i to bi trebalo biti na dnevnom redu narednog sastanka", rekao je Čović i saopštio da bi se sastanak, originalno zakazan za danas ali pomjeren zbog dženaze žrtvama poplava u BiH, trebao organizovati 21. oktobra u Sarajevu.

O EU putu za BiH je takođe rekao da su ključna pitanja vezana za Zakon o VSTS-u i Zakon o Sudu BiH, ali nije otkrio da li su stranke Trojke i SNSD, odnosno Milorad Dodik, blizu rješenja po pitanju sjedišta Apelacionog suda.

Za kraj, Čović je govorio i o rezultatima lokalnih izbora u BiH, s posebnim osvrtom na Mostar.

"HDZ će imati 15 ili 16 vijećnika u Gradskom vijeću i sada je jasno pitanje budućeg gradonačelnika. Što se tiče rada u Gradskom vijeću, nastavit će se saradnja s Koalicijom za Mostar, jer drugačije ne može", rekao je Čović, te istakao da u Žepču ne smatra da je HDZ poražen.

(Klix/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE