• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusija traži izveštaj o trgovini organima na Kosovu

Vitalij Čurkin zatražio je na SB UN izveštaj o slučajevima vađenja ljudskih unutrašnjih organa koje je navela Karla del Ponte.

 Rusija traži izveštaj o trgovini organima na Kosovu Izvor: MONDO

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin zatražio je na zasedanju Saveta bezbednosti UN podroban izveštaj od predstavnika Međunarodnog tribunala za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji o slučajevima vađenja ljudskih unutrašnjih organa koje je navela bivši glavni tužilac Tribunala Karla del Ponte u njenoj knjizi "Lov: Ja i ratni zločinci".

"Očekujemo od Međunarodnog tribunala podroban izveštaj o merama koje su preduzete po tragovima šokantnih otkrića bivšeg tužioca Karle del Ponte u odnosu na činjenice preko kojih je do nedavno Tribunal ćutke prelazio",rekao je Čurkin, ističući da komentari koji su izneti na pres brifingu Tribunala od 16. aprila "teško mogu da se nazovu prihvatljivim".

Stiče se utisak, naveo je ruski diplomata, da Tribunal ozbiljne optužbe za masovno nasilno vađenje ljudskih organa jednostavno ingoriše pod različitim izgovorima.

"Tribunal je dužan da istraži te činjenice a kada one budu proverene može se razmišljati o tome kako se pozivanje na odgovornost krivaca za izvršenje tako užasnih zločina uklapa u strategiju završetka rada Tribunala", rekao je Čurkin na sednici na kojoj su razmatrani izveštaji o radu tribunala za bivšu Jugoslaviju i Ruandu.

Izražavajući nezadovoljstvo radom Haškog tribunala, šef ruske misije pri UN je rekao da je slučaj Ramuša Haradinaja, kojem je Sud izrekao oslobađajuću presudu, "postao još jedna crna mrlja na reputaciji" tog suda.

"Sudije su se pozvale na odsustvo dokaza njegove krivice po svim tačkama optužnice, istovremeno saopštavajući o pritisku na svedoke bez presedana u tom predmetu", rekao je Čurkin, dodajući da su "prvi put u istoriji međuanrdonog pravosuđa svedoci u tom predmetu bili podvrgnuti tako otvorenoj uceni i zastrašivanju, a često jednostavno i fizički uklanjani".

Sve to, kako je istakao, u atmosferi potpune nekažnjivosti i bez obzira na međuanrodno prisustvo na Kosovu.

Čurkin je rekao da je Rusija ne jednom skretala pažnju SB UN na takvu situaciju i tražila odlučno reagovanje pri istragama pogibija i obezbeđenja efikasnije zaštite svedoka, ali su ti pozivi bili blokirani.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE