• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VSS o žalbama pripadnika Nacionalnog stroja

Razmotrene žalbe tužioca i branilaca u slučaju petnaest članova neonacističke organizacije Nacionalni stroj.

 VSS o žalbama pripadnika Nacionalnog stroja Izvor: MONDO

Vrhovni sud Srbije u petak je razmatrao žalbe na presude petnaestorici članova neonacističke organizacije Nacionalni stroj, koji su prvostepeno osuđeni na zatvorske i uslovne kazne zbog incidenta tokom jedne antifašističke tribine na novosadskom Filozofskom fakultetu.

Odluka o žalbama biće naknadno saopštena, a Vrhovni sud može da potvrdi već postojeće presude, preinači ih ili zatraži novo suđenje.

Petnaestorica pripadnika te neregistrovane neonacističke organizacije u novembru 2005. godine upali su na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i vređali prisutne povicima "Komunistički retardi", "Ustaške sluge" i "Jevrejske svinje". Jedan od učesnika skupa dobio je i šamar.

Veće Okružnog suda u Novom Sadu u novembru 2006. godine osudilo je prvooptuženog u tom procesu Gorana Davidovića, zvanog Firer, na godinu dana zatvora zbog širenja verske, nacionalne i rasne mržnje.

Drugooptuženi Miodrag Stefanović osuđen je na šest meseci zatvora, dok su zbog ugrožavanja sigurnosti na zatvorske kazne od četiri, odnosno tri meseca, osuđeni Radomir Dickov i Goran Đermanović.

Za isto krivično delo na uslovne zatvorske kazne od šest, odnosno osam meseci, osuđeni su Nikola Pjevač i Mario Milosavljević iz Novog Sada.

Vladimir Đermanović, Borko Nović, Miodrag Milikić, Vanja Radosav, Milan Trbojević, Slavko Bohocki, Vladan Tanasić, Nikola Karalić i Marko Kulačin osuđeni su na uslovne zatvorske kazne.

Žalbu na takve presude podneo je novosadski okružni tužilac, ali i odbrana okrivljenih.

Tužilac u žalbi navodi da su izrečene kazne preblage i neadekvatne i traži da one budu strože, a da se uslovne kazne preinače u zatvorske, ističući da su okrivljeni "ugrozili ustavno uređenje i širu bezbednost tadašnje Srbije i Crne Gore".

Odbrana u žalbi ističe da je incident bio posledica ličnog neslaganja s profesorom Milenkom Perovićem koji je vodio tribinu i da nije bilo ugrožavanja bezbednosti.

Branioci takođe navode da su njihovi kljenti osuđeni i pre suđenja zbog toga što je protiv njih vođena medijska hajka.

Advokat prvooptuženog Jovan Čuvajević istakao je da njegov branjenik Goran Davidović već trpi posledice presude koja nije konačna i prvosnažna, pošto je u toku postupka ostao bez posla.

Branilac drugooptuženog Miodraga Stefanovića istakao je da je njegov klijent student treće godine i da se u međuvremenu oženio i dobio dete, pa je zbog toga šestomesečna zatvorska kazna previše stroga.

U sudnici se u petak pojavilo sedmoro od ukupno 15 okrivljenih, a među prisutnima su bili i Goran Davidović i Miodrag Stefanović.

Oni su podsetili da su nakon incidenta dobrovoljno došli da daju iskaz u policijsku stanicu, ali su ih tom prilikom "sa lisicama na rukama kidnapovali pripadnici antiterorističke jedinice". To su okarakterisali kao prekršaj Zakona o krivičnom postupku.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE