• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija - EU: Đelić u Brisel nosi dva dokumenta

Božidar Đelić najavio da će u Briselu predstaviti nacionalni program integracije Srbije u EU, kao i dokument o saradnji sa Haškim tribunalom.

 Srbija - EU: Đelić u Brisel nosi dva dokumenta Izvor: MONDO

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić najavio je da će tokom predstojeće posete Briselu predstaviti evropskim komesarima nacionalni program integracije Srbije u EU, kao i dokument o saradnji zemlje sa Haškim tribunalom.

Đelić je za Radio B92 naveo da su u Briselu predviđeni sastanci sa 10 do 12 evropskih komesara, posebno sa evropskim komesarom za proširenje Oijem Renom, i visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom.

"Srbija koja je imala šest izbora u protekle dve godine ... napokon ima veliku šansu" da do kraja ove godine bude "kredibilan kandidat"
za članstvo u EU, i da "potpuno bude osposobljena da (u nju) uđe 2012", rekao je on.

S obzirom da je za to potrebna pozitivna ocena haškog tužioca Serža Bramerca o saradnji Srbije sa Tribunalom, Đelić kaže da će zato u Briselu predstaviti i dokument Saveta za saradnju sa Hagom u kojem se nabraja sve što je urađeno u domenu saradnje sa Hagom i što, kako je naglasio, "odudara od Bramercovog izveštaja".

"Ako želimo da budemo u EU, istovremeno moramo da pokažemo da delimo vrednosti EU i da želimo da se suočimo sa onim što se desilo na Balkanu i da sarađujemo sa Haškim tribunalom. To je uslov da se dobije pravda i za srpske žrtve", istakao je on.

Đelić je, međutim, ukazao da je potreban dodatni napor da bi Srbija dobila status kandidata, a da je saradnja sa Hagom uslov i za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). "Uveren sam da će doći do toga", rekao je on.

Đelić je takođe podsetio da je za primenu Privremenog sporazuma potreban "pozitivniji izveštaj Bramerca".

Đelić, međutim, očekuje da je realnije da do dodatne saradnje sa Hagom može doći u narednim mesecima pošto se formira nova vlada.

Povodom izjave lidera Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića da DS i socijalisti dele "bol za predsednikom", Đelić je rekao:
"Simbolično, to je činjenično stanje, nije vrednosno".

"Znamo ko je vodio Srbiju u rđavom pravcu, znamo ko je posle velikih iskušenja naše zmelje bio prvi demokratski premijer koji je toliko uradio u obnavljanju demokratije i poboljšavanju života naših građana", rekao je on.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE