• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lamberto Zanier novi šef UNMIK-a?

Novi šef UNMIK-a, kako se očekuje u UN, trebalo bi da bude italijanski diplomata Lamberto Zanier, potvrdio je jedan zvaničnik UN.

 Lamberto Zanier novi šef UNMIK-a? Izvor: MONDO

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun bi, prema navodima tog UN zvaničnika koje prenosi Rojters, trebalo da imenuje Zaniera za šefa UNMIK-a.

"Imenovanje bi trebalo da se obavi tokom ove nedelje", rekao je zvaničnik UN koji je želeo da ostane anoniman. Dodao je da je dolazak Zaniera planiran za petak.

Zanier će preuzeti dužnost od Joahima Rikera, što je deo plana o rekonfuguraciji misije nakon proglašenja nezavisnosti Kosova.

Zanier je diplomata i bivši direktor OEBS-ovog Centra za prevenciju konflikata u Beču. On će biti osmi specijalni predstavnik generalnog sekretara UN na Kosvou, od kada je ta misija, nakon NATO bombardovanja SRJ, u junu 1999. godine, uspostavljena na Kosovu.

Rojters podseća da su se zvaničnici na Zapadu nadali da će Riker biti poslednji šef UNMIK-a.

Odluku o povlačenju UNMIK-a sprečila je vetom Rusija. Umesto toga generalni sekretar UN Ban Ki Mun poslao je tokom prolše nedelje u Prištinu predlog o rekonfugraciji misije.

Rojters navodi da još ostaje nepoznato kako će plan o rekonstrukciji UNMIK-a biti sproveden s obzirom da Srbija i Rusija i dalje insistiraju da odluku o tome donese Savet bezbednosti UN.

EU je očekivala da će na Kosovu od 15. juna imati oko 2.200 pripadnika. Trenutno Euleksa na Kosovu ima oko 300 prpadnika. Dolazak Euleksa na sever pokrajine je teško očekivati zbog protivljenja Srba za koje je ta misija ilegalna, podseća britanska agencija.

Riker je sedmi specijalni izaslanik generalnog sekretara UN na Kosovu, uključujući i privremenog šefa UNMIK-a Brazilca Serža Vijera de Mela koji je na toj funkciji bio mesec dana. De Mela je zamenio francuski ministar Bernar Kušner.

Nakon Kušnera na čelu UNMIK-a su bili danski ministar Hans Hekerup, nemački diplomata Mihael Štajner, finski premijer Hari Holkeri i Danac Soren Jesen-Petersen.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE