• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Miloševića čuvale Kobre i specijalci MUP-a

Nastavljeno suđenjw grupi koja je ometala hapšenje bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića u Vili "Mir" 2001. godine.

 Miloševića čuvale Kobre i specijalci MUP-a Izvor: MONDO

Na suđenju grupi koja je ometala hapšenje bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića u Vili "Mir" 2001. godine optuženi Milivoje Krstić ispričao je da su za čuvanje Miloševića bili zaduženi pripadnici specijalne vojne jedinice "Kobre" i specijalci Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Niko osim pripadnika vojske i policije nije nosio oružje, rekao je Krstić iznoseći odbranu pred sudsim većem Drugog opštinskog suda u Beogradu.

On je naveo da je u Vilu "Mir" došao 20-ak dana pre hapšenja Miloševića da bi radio kao obezbeđenje rezidencije, a angažovao ga je takođe optuženi Jovica Bojinović.

Krstić je rekao da su dva pripadnika MUP-a 30. ili 31. marta došla na kapiju rezidencije, ali da nikada nije niti video niti čuo da je iko od službenih lica doneo i pokazao bilo kome rešenje o hapšenju Miloševića.

On je negirao da je bilo ko od optuženih nosio oružje, navodeći da je oružje bilo razbacano u sali za bilijar rezidencije.

Sud je izdao naredbu da se od Nacionalnog saveta odbrane, odnosno MUP-a zatraži da se optuženi kao kolovođe grupe Bogoljub Bjelica i Saša Rudić oslobode čuvanja državne, službene i vojne tajne, pošto je većina optuženih i juče i danas odbila da iznese svoju odbranu dok to ne učini Bjelica.

Rudić, koji je radio u Ministarstvu unutrašnjih poslova, tvrdi da je bio angažovan kao lični Miloševićev telohranitelj.

Optužnica tereti Miloševićeve pristalice da su u noći između 30. i 31. marta 2001. godine, ispred Vile "Mir" na Dedinju, izvršili krivično delo "učestvovanja u skupini koja sprečava službeno lice u obavljanju službene radnje", neovlašćeno držanje oružja i teško delo protiv sigurnosti.

U optužnici su kao kolovođe koje su svojim primerom i delovanjem usmeravale delovanje skupine označeni Siniša Vučinić i Bjelica, koji su u to vreme bili članovi Direkcije Jugoslovenske levice, Ratko Zečević, Borivoje Drakulić, Jovica Bojinović i Saša Rudić.

Oni se terete da su, naoružani automatskim puškama, izdavali naređenja i usmeravali okupljenu masu na određena mesta u dvorištu vile.

Pritom su okupljene pristalice ubeđivali da imaju odobrenje čak i da pucaju ukoliko bi Milošević bio uhapšen, navodi se u optužnici.

Na optuženičkoj klupi su ukupno 33 osobe, pošto je postupak privremeno razdvojen protiv Ratka Zečevića.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE