• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ibarska: Markoviću, Legiji i Iliću po 40 godina zatvora

Vrhovni sud osudio je na po 40 godina zatvora Radomira Markovića, Legiju, Nenada Ilića i Branka Bečeka za ubistva na Ibarskoj magistrali.

 Ibarska: Markoviću, Legiji i Iliću po 40 godina zatvora Izvor: MONDO

Vrhovni sud Srbije osudio je danas na po 40 godina zatvora bivšeg načelnika Državne bezbednosti Radomira Markovića, bivšeg pukovnika DB-a i komandanta Jedinice za specijalne operacije Milorada Ulemeka, Nenada Ilića i Branka Bečeka za četvorostruko ubistvo na Ibarskoj magistrali.

Pripadnik rasformiranog JSO-a Nenad Bujošević osuđen je na 35, kao i Dušan Maričić Gumar, a Leonid Milivojević na 30.

Bivši direktor Savezne carine Mihalj Kertes osuđen je na godinu i šest meseci.

Advokat Radomira Merkovića Dušan Mašić napustio je sudnicu čim je čuo da se njegov klijent tereti za ubistvo,jer kako je rekao "to u dosadašnjim presudama nije bio slučaj, čak je u dva navrata oslobođen".

"Presuda je licemerna i politička, ovo je sumrak srpskog pravosuđa i sramota za sudstvo koje radi po diktatu države", kazao je Mašić novinarima.

Sudnicu su napustile i Ulemekova žena i majka.

Branilac Milorada Ulemeka Legije, Slobodan Milivojević, izjavio je da je glavni pretres bio "fingiran", kao pokriće za izmenu odluke.

"Umesto da se na glavnom pretresu zaista pretresaju i utvrđuju činjenice, on je otvoren kao pokriće za izmenu prvostepene odluke", ocenio je Milivojević.

Prema njegovim rečima, "izreka presude više liči na fabulu krimi priče nego na presudu".

Milivojević je podsetio da presuda ipak nije pravosnažna i najavio žalbu.

Petočlanim sudskim većem predsedavao je sudija Vrhovnog suda Dragomir Milojević, a članovi sudskog veća bili su i sudija Dragan Jocić i troje sudija porotnika.

Stranke u postupku imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu.

Današnja presuda je četvrta za taj zločin, pošto su prethodne tri presude ukidane i predmet je vraćan Okružnom sudu na ponovno suđenje da bi ga četvrti put preuzeo Vrhovni sud.

Suđenje pred Vrhovnim sudom počelo je 3. marta. To je drugi slučaj u 161-ogodišnjoj istoriji Vrhovnog suda da je taj sud otvorio pretres u nekom predmetu.

Portparol Vrhovnog suda Srbija Vesna Dabić izjavila je da pravo žalbe u trećem stepenu imaju svi koji su presudom Vrhovnog suda osuđeni na maksimalne kazne od 40 godina zatvora.

Pravo žalbe u trećem stepenu imaju svi osim Mihalja Kertesa, Vidana Mijailovića i Dragiše Dinića, kojima je kazna ublažena u odnosu na prvostepenu presudu, precizirala je ona posle izricanja presude za zločin na Ibarskoj magistrali.

Dabićeva je dodala da ne mogu da se žale ni Milan Radonjić i Branko Đurić, koji su današnom presudom pravosnažno oslobođeni optužbe.

Žalbe se mogu izjaviti u roku od 15 dana od prijema pismenog otpravka presude, a o njima odlučuje veće Vrhovnog suda Srbije, sastavljeno od sedam sudija.

U insceniranoj saobraćajnoj nesreći 3. oktobra 1999. godine na Ibarskoj magistrali, poginuli su funkcioneri SPO-a Veselin Bošković, Zvonko Osmajlić, Vučko Rakočević i Dragan Vušurović, a predsednik te stranke Vuk Drašković je povređen.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE