• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lamberto Zanier preuzeo dužnost šefa UNMIK-a

Italijanski diplomata i jedan od bivših direktora OEBS-a Lamberto Zanier, preuzeo je dužnost šefa UNMIK-a od Joakima Rikera.

 Lamberto Zanier preuzeo dužnost šefa UNMIK-a Izvor: MONDO

Odmah po preuzimanju dužnosti Zanier je rekao da će njegov glavni zadatak biti da sprovede uputstva generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna za rekonfiguraciju UNMIK-a.

"Njegove ideje i sugestije za preustrojstvo UNMIK-a biće moj glavni vodič", rekao je Zanier na konferenciji za novinare u sedištu UNMIK-a u Prištini, održanoj pošto je stupio na novu dužnost.

On je dodao da buduću ulogu UNMIK-a vidi kao posredničku.

"Ja vidim UN, posebno u ovoj fazi, kao ključnog posrednika. Vidim UN kao organizaciju koja ima dobru mogućnost za pristup svima. Želim da ovo u potpunosti iskoristim", rekao je Zanier.

On je, pozivajući sve ključne domaće i međunarodne aktere na Kosovu da imaju u vidu "modifikovanu ulogu UNMIK-a u svetlu najnovijih događaja", rekao da će posao koji će on raditi biti "statusno neutralan".

"Ali, naravno, očekujem da nađem pravi balans u odnosima sa svim relevantnim faktorima kao i sa njihovim mandatima i ulogama", rekao je novi šef UNMIK-a.

Zanijer će biti osmi specijalni izaslanik generalnog sekretara UN na Kosovu.

UN su preuzele vlast na Kosovu u junu 1999. prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti, a po okončanju sukoba na Kosovu te godine i odlaska iz pokrajine jugoslovenskih i srpskih vojnih i policijskih snaga.

Prvi specijalni predstavnik UN na Kosovu bio je Brazilac Serž Vijer de Melu. Za privremenog koordinatora humanitarnih operacija UN imenovao ga je tadašnji generalni sekretar UN Kofi Anan, a na dužnosti je bio mesec dana.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE