• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brisel: EU ključna za kosovsku stabilnost

Šefovi država ili vlada EU u Briselu su stavili do znanja da je "EU i dalje rešena da odigra vodeću ulogu u obezbeđenju stabilnosti na Kosovu".

 Brisel: EU ključna za kosovsku stabilnost Izvor: MONDO

Šefovi država ili vlada Evropske unije u Briselu su stavili do znanja da je "EU i dalje rešena da odigra vodeću ulogu u obezbeđenju stabilnosti na Kosovu, kroz delovanje Euleks misije na Kosovu, Specijalnog predstavnika EU i njegovog doprinosa međunarodnoj civilnoj kancelariji".

"EU", navodi se zaključcima zasedanja lidera EU, "pozdravlja izveštaj generalnog sekretara UN o UMNIK-u i njegovu nameru da preoblikuje međunarodno civilno prisustvo na Kosovu".

"To bi moglo da olakša razmeštaj Euleksa širom Kosova i omogući ojačanu operativnu ulogu EU na području vladavine prava", ocenili su šefovi država i vlada EU.

Oni su dodali da "Savet ministara pozdravlja činjenicu da se Kosovo obavezalo da će ispoštovati načela demokratije i ravnopravnosti svojih građana, zaštitu Srba i drugih manjina, zaštitu verskog i kulturnog nasleđa, kao i međunarodnog prisustva".
"Savet ministara EU izražava podršku predstojećoj donatorskoj konferenciji i ohrabruje bilateralne i multilateralne davaoce sredstava da se obavežu na pružanje pomoći", ističe se u zaključima zasedanja lidera Unije.

Podvlači se, takođe, da "EU ponovo ističe želju da ekonomski i politički podrži Kosovo kroz jasnu evropsku perspektivu, u saglasnosti s evropskom perspektivom regiona".

Evropske vođe su bez veće rasprave usvojile zaključke o Kosovu, a temeljitiju analizu o kosovskom pitanju i ulozi EU su sinoć obavili šefovi diplomatija Unije koji su zaključili da pismo generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna nije dovoljno za jasnu pravnu osnovu za razmeštaj Euleksa.

Ocenjeno je da zato Euleks mora biti stavljen u okvir i pod okrilje UN, s tim da Euleks "na terenu postepeno postane realnost" i da se od područja gde je većinski živalj albanski, razmesti kad bude moguće i na delove Kosova gde žive Srbi", rekli su agenciji Beta izvori zasedanja.

Bitan zaključak rasprave ministara inostranih poslova EU o Kosovu bio je da se svakako mora temeljito razgovarati s Beogradom, čim se formira demokratska proevropska vlada, kao i sa kosovskim Srbima, kako bi ih ubedili da delovanje Euleksa u cilju učvršćenja vladavine zakona odgovara Srbima na Kosovu.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE