• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lisabonski sporazum pa prijem Srbije u EU

Bez usvajanja Lisabonskog sporazuma zemlje zapadnog Balkana ne mogu u EU, rekli su Nikola Sarkozi, Angela Merkel i Silvio Berluskoni.

 Lisabonski sporazum pa prijem Srbije u EU Izvor: MONDO

Nemačka kancelarka Angela Merkel i italijanski premijer Silvio Berluskoni izjavili su u Briselu, po završetku samita šefova država ili vlada EU, da dalje proširenje Evropske unije na zemlje zapadnog Balkana neće biti moguće bez ratifikacije Lisabonskog sporazuma koji je Irska odbacila prošle nedelje.

"Ako ne bude Lisabonskog ugovora, neće biti proširenja", izjavila je Merkelova, i naglasila da se to odnosi i na Hrvatsku.

S druge strane, Berluskoni je ocenio da "niko ne može dovesti u pitanje ulazak Hrvatske u EU, ali da je korektno reći da je za proširenje na ostale zemlje nužno da Lisabonski sporazum bude ratifikovan".

Prethodno je francuski predsednik Nikola Sarkozi izjavio da se zalaže za ulazak Srbije u Evropsku uniju, ali da on neće biti moguć bez usvajanja Lisabonskog sporazuma i reforme institucija EU.

"Francuska se zalaže za pristupanje Srbije, koja je puno propatila poslednjih godina, te je potrebno da joj se pošalju pozitivni signali. Ali Srbija će biti dobrodošla tek kada se reši kriza" u EU nakon irskog odbijanja Lisabonskog sporazuma, izjavio je Sarkozi odgovorajući na pitanje novinare o tome da li bi Srbija mogla da dobije status kandidata za članstvo u EU tokom francuskog predsedavanja EU u drugoj polovini ove godine.

Sarkozi je izrazio očekivanje da će ta kriza moći da bude okončana pre narednih izbora za Evropski parlament, predviđenih za jun 2009.

Francuski predsednik je izjavio da "neće biti proširenja EU na zapadni Balkan bez usvajanja Lisabonskog sporazuma, koji je Irska prošle nedelje odbila na referendumu".

"Ako ne bude Lisabonskog sporazuma, onda se vraćamo na sporazum iz Nice koji predviđa Uniju s 27 članica … to znači da nema daljeg proširenja", izjavio je Sarkozi na konferenciji za štampu.

"Francuska se zalaže za proširenje na zapadni Balkan, ali da bi do njega došlo potrebne su nove institucije" koje predviđa Lisabonski sporazum, naglasio je francuski predsednik.

"Jasno kažem : bez novih institucija EU nema proširenja. Ja jesam za proširenje, ali najmanje što moramo da očekujemo je da EU reformiše svoje institucije pre nego što dođe do daljeg proširenja", naglasio je Sarkozi.

On je istakao da će buduće francusko predsedavanje EU, koje počinje 1. jula, potruditi da EU izađe iz krize u koju je ušla nakon irskog odbijanja Lisabonskog sporazuma.

Sarkozi je naglasio da je dobio uveravanja svih preostalih država članica EU, uključujući i Češke Republike, da će nastaviti s procesom ratifikacije Lisabonskog sporazuma.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE