• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DS i SPS: Saglasnost oko principa

Već prvi sastanak lidera Demokratske stranke i koalicije SPS - PUPS - JS dao je rezultat. U nedelju nastavak razgovora.

 DS i SPS: Saglasnost oko principa Izvor: MONDO

Boris Tadić i Ivica Dačić saopštili su da je postignuta saglasnost oko osnovnih principa i ciljeva buduće vlade i da bi vrlo brzo mogla biti formirana većina u Skupštini Srbije.

Predsednik Srbije i lider DS Boris Tadić izjavio je u subotu uveče da je u razgovoru sa liderima koalicije okupljene oko socijalista postigao saglasnost o principima i ciljevima na kojima bi počivala buduća koaliciona vlada.

Tadić je posle prve zvanične runde razgovora o formiranju vladajuće većine s koalicijom okupljenom oko SPS rekao da bi, ukoliko u nedelju u nastavku razgovora bude postignut isti nivo saglasnosti, vlada mogla da bude fomirana "veoma brzo".

"Što pre formiramo vladu, imaćemo više vremena da radimo na realizaciji njenih ciljeva i ostvarivanju pretpostavke za formiranje socijalno odgovorne vlade", izjavio je Tadić novinarima nakon dvočasovnih razgovora u sedištu DS.


Lider SPS Ivica Dačić izjavio je nekon prve runde razgovora da je sa DS i njenim liderom Borisom Tadićem postignuta saglasnost za nastavak razgovora o formiranju parlamentarne većine na principima koje je postavila koalicija okupljena oko socijalista.

Dačić je za nedelju najavio nastavak razgovora kada bi trebalo da budu razrađeni detalji tih principa.

Lider SPS je istakao da nije razgovarano o sastavu vlade i podeli ministarskih mesta i da socijaliste "ne interesuje politička trgovina, već samo politika koju buduća vlada treba da vodi".

Nije saopšteno šta će biti sa vladom u Beogradu, ako bude formirana vlada Liste za evropsku Srbiju i koalicije oko SPS-a na republičkom nivou.

Pre ovih razgovora, lideri koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije odlučili su u subotu da zaključe pregovore sa narodnjacima i radikalima i da o formiranju parlamentarne većine otpočnu razgovore sa Demokratskom strankom.

Na sastanku te koalicije, koji je u subotu pre podne održan u Beogradu, zaključeno je, prema Tanjugovom izvoru, da "narodnjaci i radikali nisu pozitivno odgovorili ni na jedan od pet principa koji su dogovoreni na početku pregovora".

Koalicija oko socijalista izdaće saopštenje o daljim koracima, a prvi je - sastanak sa funkcionerima Demokratske stranke.

List "Blic" piše da bi sastav nove vlade trebalo da se nađe na dnevnom redu Skupštine Srbije već u četvrtak ili petak naredne nedelje, a da DS trenutno za mandatara bira između Bojana Pajtića, Mirka Cvetkovića i Vuka Jeremića.

List piše da bi Božidar Đelić, koji je u dosadašnjoj vladi bio potpredsednik zadužen za evropske integracije, mogao da ostane bez ijednog resora u budućoj vladi.

Kako je navedeno, evropskim integracijama u budućoj vladi žele da se bave Vuk Jeremić i Oliver Dulić.

Đelić je za "Blic" rekao da ga je Boris Tadić zamolio da se ponovo uključi u politički život, ali je naveo da nisu pričali o nekim određenim funkcijama jer su napori usmereni ka tome da se dobije socijalno odgovorna i proevropska vlada.

Portparol DSS Andreja Mladenović izjavio tokom dana, nakon prekida pregovora sa koalicijom oko SPS-a, da je ta stranka (SPS) odlukom da prekine pregovore sa narodnjačkom koalicijom zapravo odlučila da "u Srbiji ne bude formirana nacionalna vlada" i najavio da stranka premijera Vojislava Koštunice prelazi u opoziciju.


"DSS i Nova Srbija su pružili svoj maksimum da se u Srbiji formira nacionalna vlada, ali je odavno već bilo poznato da SPS igra dovostruku igru i da prikriva svoje prave namere", rekao je Mladenović

Zamenik predsednika radikala Tomislav Nikolić ocenio je da je eventualna koalicija Liste "Za evropsku Srbiju" i stranaka oko SPS-a zapravo "koalicija protiv Srbije".

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE