• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izbori u podeljenoj Islamskoj zajednici

Prvi od tri kruga izbora za organe vlasti Islamske zajednice u Srbiji završen je u nedelju u 17 časova u džamijama u Srbiji.

 Izbori u podeljenoj Islamskoj zajednici Izvor: MONDO

Član Centralne izborne komisije Samir Škrijelj rekao je da je izlaznost bila velika i da su izbori protekli bez incidenata.

"Najvažnije je da su izbori protekli bez incidenata i da su vernici glasajući potvrdili legalitet i legitinitet IZ u Srbiji", ocenio je Škrijelj.

Prema njegovim rečima, samo je za neki minut produženo glasanje na nekim biračkim mestima za vernike koji su se tu zatekli neposredno pre zatvaranja.

On je pojasnio da izbori nisu bili obavezujući, da nisu imali cenzus i da su glasali uglavnom aktivni vernici.

Uprkos pozivima na bojkot izbora, u Mešihatu su veoma zadovoljni izlaznošću vernika i očekuju da će izbori potvrditi lgalitet i legitimitet jedinstvene Islamske zajednice u Srbiji.

Od 180 biračkih mesta u užoj Srbiji, u Sandžaku se glasalo na 120 biračkih jedinica, odnosno džamija, ali i na nekoliko alternativnih prostora.

Tako su u Beogradu, rekao je Tanjugu predsednik beogradskog medžlisa (odbora) Islamske zajednce u Srbiji, profesor dr Smajo Ferhatlić, izbori sprovedeni na tri mesta - "Karaburma", "Krnjača" i "Beograd".

On je istakao da je je na izbore izašlo više od 90 odsto vernika koji podržavaju Islamsku zajednicu u Srbiji, dodajući da u glavnom gradu živi između 50.000 i 60.000 muslimana.

U prvom krugu vernici su glasali za džematske (džamijske) odbore i predstavnike u Skupštini Medžlisa (opštinski odbor).

U drugom krugu, koji će biti održan na nivou skupština medžlisa, biraće se članovi Odbora Medžlisa i predstavnici u Saboru IZ, a treći krug je izbor za članove i predsednika Mešihata.

Iz mešihata je najavljeno da bi ceo izborni proces mogao biti okončan do polovine narednog meseca kada bi Islamska zajednica u Srbiji mogla da dobije novog muftiju.

Te izbore ne priznaje Rijaset Islamske zajednice Srbije na čijem je čelu Adem Zilkić.

Sekretar Islamske zajednice Srbije Albin Alščerić izjavio je da za tu organizaciju izbori za organe vlasti u IZ "ne postoje".

On je televiziji B92 rekao da su ti izbori "samo neki performans Muamera Zukorlića".

"Jednostavno izbori ne postoje, kao što vidite ne održavaju se u Beogradu, niti širom Srbije. Možda se održavaju u nekim mestima koja su dole u Novom Pazaru, eventualno drugim gradovima u Sandžaku", rekao je Alščerić.

Na pitanje da li bi izbori mogli da prodube podele unutar IZ, on je rekao da oni "u principu ne mogu da prodube podele" i da je to "samo pokušaj da se tako nešto uradi".

Već godinu dana unutar IZ traje sukob dve struje, od kojih jednu predvodi muftija Zukorlić a drugu Zilkić.

IZ na čijem je čelu Zukorlić priznaje vrhovno poglavarstvo Rijaseta u Sarajevu i reisa Mustafu Cerića, dok IZ Srbije nema organizacionih veza sa Sarajevom i za vrhovnog poglavara u Srbiji smatra reisa Adema Zilkića.

Tim povodom ranije je bilo više incidenata i sukoba vernika u kojima ih je nekoliko povređenih vatrenim oružjem.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE