• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada na Vidovdan?

Srbija će novu Vladu dobiti na Vidovdan, u subotu 28. juna. Prethodno će se u sredu ili četvrtak sastati poslanici Skupštine.

 Vlada na Vidovdan? Izvor: MONDO

Predstavnici kolicije "Za evropsku Srbiju" i partija okupljenih oko Socijalističke partije Srbije nastaviće u ponedeljak pregovore o formiranju buduće vlade Srbije.

Predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Jovan Krkobabić je nakon pregovora održanih u nedelju rekao da ne zna tačan termin sastanka koji će se održati tokom dana, jer će pre tog susreta biti održne konsultacije u okviru stranaka koje učestvuju u pregovorima.

U međuvremenu beogradska štampa nastavlja sa spekulacijama o raspodeli resora.

Kako piše "Alo", Srbija će novu Vladu dobiti na Vidovdan, 28. juna, tačno sedam godina posle izručenja Slobodana Miloševića Hagu. Prethodno će se u sredu ili četvrtak sastati poslanici Skupštine koji će izabrati novog predsednika i potpredsednike parlamenta.

"Alo" navodi i da je koaliciji SPS-PUPS-JS na sastanku kod Tadića ponuđeno mesto zamenika premijera zaduženog za bezbednost koji je istovremeno i ministar policije (Ivica Dačić), mesto potpredsednika vlade zaduženog za socijalna pitanja (Jovan Krkobabić), ministra prosvete (Žarko Obradović), energetike ili nauke i tehnologije (Petar Škundrić), infrastrukture (Milutin Mrkonjić) i mesto predsednika Skupštine Srbije (Slavica Đukić-Dejanović).

G17 plus će pored mesta potpredsednika vlade i Ministarstva ekonomije (Dinkić) dobiti još i ministarstva nauke (Ana Pešikan), zdravlja (Tomica Milosavljević), sporta i omladine (Snežana Samardžić-Marković), ali i Ministarstvo za NIP (Verica Kalanović). G17 plus prihvatio je da se odrekne mesta predsednika parlamenta, za koje je konkurisala Suzana Grubješić.

Informacija da će socijalisti komandovati policijom stigla je i do lidera Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića koji je
izjavio da ta partija, iako će podržati Vladu koju bi formirali lista "Za evropsku Srbiju" i koalicija oko SPS-a, neće pristati da lider socijalista Ivica Dačić bude ministar policije.

Jovanović je u intervjuu za "Blic" naveo da bi imenovanje Dačića za ministra policije bila sramota i za policiju i za DS.

"On neće ništa uraditi u borbi protiv korupcije i kriminala. Ne samo zato što bi se odmah spotakao na svoj kofer, već zato što bi morao da hapsi SPS, koji je svoju politiku ostvarivao jedino kriminalnim sredstvima", kazao je Jovanović i dodao da odluka DS-a da Dačiću da policiju pokazuje da "njih ne interesuje raščišćavanje sa takvom prošlošću".

Na pitanje da li očekuje da će nova koalicija okončati saradnju sa Haškim tribunalom, Jovanović je rekao da je jasno da među socijalistima nema nimalo spremnosti na preispitivanje uloge koju su imali u uništavanju Srbije.

"...U ovakvoj situaciji mi sebe vidimo kao stranku koja neće dopustiti ponovo saplitanje na haškoj prepreci. Dačić ne može biti Tadićev izgovor i opravdanje za Mladića na slobodi zato što je naših 13 poslanika više od 12 poslanika socijalista", kazao je on.

Prema njegovim rečima, LDP će podržati vladu koalicije ZES i SPS-a, jer se tako otvara prostor za usvajanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i dodao da će ta vlada biti "pobednička tačka" na osmogodišnju borbu LDP-a sa liderom DSS-a Vojislavom Koštunicom.

I "Blic" navodi da je sastav nove Vlade gotovo određen, a na pregovaračkom stolu će se osim podele resora naći problem Kosova i Metohije.

Prema izvoru "Blica", na inicijativu SPS-a kome će pripasti ovaj resor, a koji se zalaže za "preporod" Koordinacionog centra, najverovatnije će biti ukinuto Ministarstvo za Kosovo i Metohiju.

"Blic" još navodi da iako je problem formiranja Vlade praktično rešen, pitanje vlasti u Beogradu i dalje je otvoreno.

Prema navodima neimenovanog izvora SPS bi pristao da Beograd bude u paketu dogovora, ali ukoliko bi gradsku vlast činila koalicija oko Demokratske stranke, SPS i Demokratska stranka Srbije, jer socijalisti ne pristaju na formiranje gradske većine sa Liberalno demokratskom patrijom.

U SPS-u smatraju da ima osnova za dogovor DS-a i DSS-a, ne samo zbog toga što su do sada dobro sarađivali na nivou grada, već i jer bi Gradski odbor DSS-a pristao na koaliciju sa demokratama i socijalistima.

U izjavi za "Večernje novosti" predsednik Gradskog odbora DSS Nenad Komatina navodi da je "čuo priču da socijalisti i DS dogovorili da zajednički formiraju vlast u prestonici", ali u neformalnim razgovorima. Do nas dopire samo preko posrednika, za nas je koalicioni sporazum i dalje na snazi pošto na niko nije rekao da on više ne važi, dodao je on.

Kandidat radikala za gradonačelnika Beograda Aleksandar Vučić ponovio je za "Večernje novosti" da ima puno poverenje u koalicione partnere na lokalnom nivou i ne očekuje da će koalicija biti razvrgnuta.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE