• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SPS ulazi vladu sa DS-om!

Glavni odbor SPS prihvatio predlog predsedništva da formira Vladu Srbije sa partijama oko DS. Dogovoreno da premijer bude iz DS.

 SPS ulazi vladu sa DS-om! Izvor: MONDO

Predsednik SPS-a Ivica Dačić potvrdio je na konferenciji za novinare nakon sednice Glavnog odbora, da će predstavnik te partije biti predsednik Skupštine Srbije.

Dačić nije želeo da se izjašnjava o drugim kadrovskim rešenjima u Vladi Srbije, ali je rekao da premijersko mesto pripada DS-u.

SPS će u utorak objaviti ime svog kandidata za predsednika skupštine Srbije i taj predlog će dostaviti vršiocu dužnosti predsednika parlamenta Jovanu Krkobabiću, izjavio je u ponedeljak uveče portparol te stranke Đorđe Milićević.

Lider socijalista je rekao da je predsedništvo odluku o ulasku u vladu sa DS donelo jednoglasno, dok je od 258 prisutnih članova Glavnog odbora 11 bilo protiv, dok je dvoje bilo uzdržano.

Dodao je da je to bila "teška odluka" ali je podsetio da su socijalisti odluku o saradnji sa strankama nekadašnjeg DOS-a doneli još 2004. godine kada su podržali Vladu Srbije.

On je rekao da socijalisti neće ući u vladu da bi podržali neku stranku, već da bi kao ravnopravni partneri ostvarivali svoj program koji se odnosi na odbranu suvereniteta, priključenje EU, ekonomski razvoj, ostvarivanje socijalne pravde i odbranu državnih interesa.

"Znam da odluka može izazvati nerazumevanje kod dela naših birača, ali oni treba da znaju da mi ne glasamo za druge, već je ovo veliki povratak Socijalističke partije Srbije, prilika za novi početak i da dokažemo da možemo bolje od drugih
", rekao je Dačić.

"Našom današnjom odlukom će možda biti ispravljena istorijska nepravda prema našoj partiji koja je nepravedno optužena da je 90-ih bila za izolaciju naše zemlje", rekao je Dačić.

Dačić je pozvao svoje birače da shvate da je to što je Glavni odbor odlučio dobro za Srbiju i SPS, i rekao da je spreman da podnese posledice na kongresu stranke naredne godine ako socijalisti ne ostvare dobre rezultate.

On je rekao da će, pre formiranja vlade, biti potpisan dokument sa strankama okupljenim oko Demokratske stranke u kojem će biti precizirani svi aspekti saradnje, a biće reči i o povećanju prosečnih penzija na nivo 70 odsto od prosečne plate u republici.

Dačić je dodao da na Glavnom odboru nije bilo reči o formiranju gradske vlasti Beograda.

Zvanični razgovori sa koalicijom oko DS-a socijalisti su počeli u subotu, pošto su saopštili da se prekidaju razgovori o formiranju parlamentarne većine sa koalicijom DSS-NS i sa SRS.

Koalicija stranaka okupljena oko SPS-a prekinula je razgovore sa "narodnjacima" i radikalima pošto se ne slažu sa pravnom analizom Sporazuma o stabiliazciji i pridruživanu sa Evropskom unijom, koju je uradio DSS.

Takođe, kako je saopšteno, PUPS-u iz koalicije "narodnjaka" i radikala nije odgovoreno na zahtev o mogućnosti realizacije socijalnog programa.

(agencije//www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE