• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savet Evrope ne razmatra prijem Kosova

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) nije dobila nikakav zahtev za prijem Kosova i ne razmatra prijem Kosova u članstvo ove organizacije.

 Savet Evrope ne razmatra prijem Kosova Izvor: MONDO

"Nismo dobili nikakav zahtev za prijem Kosova u SE. Kosovo nije član UN. Neke zemlje su ga priznale, dok druge nisu", rekao je predsednik PS SE Luis Marija de Puč, na konferenciji za novinare pred otvaranja letnjeg zasedanja ovog tela.

Predsednik PS SE je podsetio na burnu raspravu o pitanju budućeg statusa Kosova u okviru prolećnog zasedanja ovog tela, koje okuplja parlamentarce iz 47 evropskih zemalja, kada je velika većina izrazila oštro protivljenje nametanju rešenja u južnoj srpskoj pokrajini: "Kada je reč o ovom pitanju, treba uzeti u obzir stav Parlamentarne skupštine SE koji je bio jasan."

Puč je rekao da je rasprava o nacrtu rezolucije o položaju manjina u Srbiji, koja je ranije predviđena za ovu letnju sednicu, odložena zbog važnijih tema koje su na programu, među kojima je istakao raspravu o demokratiji u Evropi.

U Odboru za pravna pitanja i ljudska prava, koji je uradio nacrt rezolucije o "situaciji nacionalnih manjina u Vojvodini i rumunske etničke manjine u Srbiji", Tanjugu je rečeno da će se o njemu raspravljati u oktobru.

Povodom zahteva ruske delegacije da se pokrene istraga o trgovini organima Srba koje je OVK otela na Kosovu tokom sukoba 1999. godine, a na osnovu navoda iz knjige bivšeg glavnoj tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte, Puč je izrazio sumnju u zasnovanost njenih tvrdnji.

"Knjiga Karle del Ponte je izazvala mnogo buke, ali njeni navodi su bili kontradiktorni. Mnogi su se pitali zašto nije reagovala ranije", rekao je predsednik Parlamentarne skupštine SE.

Puč je dodao da će se ovo pitanje verovatno pojaviti u skupštinskoj raspravi u toku sedmice, ali i ponovio da tvrdnje nisu dovoljno utemeljene.

Ruska delegacija je na prolećnom zasedanju tražila da se ovo telo bavi "nehumanim tretmanom ljudi i ilegalnom trgovinom ljudskim organima na Kosovu".

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE