• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savet Evrope očekuje "reformsku vladu" Srbije

Karl Bilt izrazio nadu da u Srbiji može "veoma brzo" biti formirana reformski orijentisana vlada koja će unaprediti evropsku integraciju zemlje.

 Savet Evrope očekuje "reformsku vladu" Srbije Izvor: MONDO


Šef švedske diplomatije Karl Bilt izrazio je nadu da u Srbiji može "veoma brzo" biti formirana reformski orijentisana vlada koja će unaprediti evropsku integraciju zemlje.

U obraćanju poslanicima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (SE) kao predsedavajući Komitetu ministara, Bilt je rekao da će tokom ovonedeljnog zasedanja u Strazburu o situaciji u Srbiji i formiranju nove vlade govoriti predsednik Srbije Boris Tadić.

Prema njegovim rečima Tadić će u Strazburu, kako se očekuje, preneti i stavove Srbije o Kosovu.

Bilt je rekao da u SE neke zemlje dele stavove Srbije, dok su neke priznale Kosovo kao nezavsinu državu pod međunarodnim nadzorom.

Švedski ministar je rekao da su planovi o rekonfiguraciji međunarodnog prisustva na Kosovu dobrodošli, ali je naglasio da je za sve koji žive tamo najvažnija vladavina zakona.

Bilt je ocenio da je u vladavini zakona i poštovanju ljudskih prava region jugoistočne Evrope, u celini gledano, ostvario značajan napredak, ali da još ima pitanja kojima se treba baviti.

Izbeglice i raseljeni trebalo bi da imaju pravo da se vrate ako to žele, izbori bi trebalo da protiču mirno i bez ikakvog uplitanja a korupciju da bude iskorenjena, rekao je Bilt u skupštini SE tokom izlaganja o priroritetima švedskog predsedavanja Komitetu ministara.

Parlamentarci SE razmatrali su ranije u ponedeljak izveštaje o izborima u Gruziji i Makedoniji.

Predsednik Parlamentarne skupštine SE Luis Marija de Puč najavio je je da će glavne teme zasedanja koje traje do 27. juna biti funkcionisanje demokratskih institucija u Turskoj, situacija u Kini i stanje demokratije u Evropi.

Na početku zasedanja De Puč je povodom najavljenog dolaska predsednika Srbije Borisa Tadića u Strazbur, u četvrtak, rekao da se iskreno nada da će dvojstvo u Srbiji "između evropske budućnosti i mračne prošlosti biti rešeno u najboljem interesu građana koji ne zaslužuju izolaciju".

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE