• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Solana: Ako nema odluke o Euleksu, Ban odlučuje

Havijer Solana kaže da će, ukoliko SB UN ne donese odluku o razmeštaju misije Euleks na Kosovu, to učiniti generalni sekretar UN Ban Ki-Mun

 Solana: Ako nema odluke o Euleksu, Ban odlučuje Izvor: MONDO

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je u Briselu da će, ukoliko Savet bezbednosti UN ne donese odluku o razmeštaju misije Euleks na Kosovu, to učiniti generalni sekretar UN Ban Ki-Mun i da će "Evropska unija to primeniti".

Solana je to izjavio posle sastanka s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem.

Na opasku novinara da Rusija insistira na tome da je za to pitanje jedino nadležan Savet bezbednost UN, Solana je rekao da "to jeste odluka koju bi trebalo da donese Savet bezbednosti UN, ali da ako ne bude odluke u SB UN, generalni sekretar UN će doneti odluku i mi ćemo je primeniti".

Upitan kako gleda na nastojanje da se u Beogradu formira proevropska vlada, Solana je rekao da se "nada da će takva vlada biti formirana -što pre to bolje".

"Veoma je važno za Srbiju, njen razvoj, ekonomski napredak da ima vladu koja je u stanju da donosi odluke i da nastavi da vodi zemlju", rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Đukanović je rekao da je njegov sastanak sa Solanom bio "redovna i konstruktivna razmena mišljenja koja je u najboljem interesu i Evropske unije".

Solana je, na pitanje da li Crna Gora može da podnese zahtev za kandidaturu za članstvo u EU do kraja godine, rekao da EU "veoma tesno radi s Crnom Gorom" i da je odluka kada će zahtev biti podnet na Crnoj Gori.

"Mislim da nije najznačajniji dan kada će se to učiniti, već spremnost, ritam, realnost u odnosu na to. Tu su bitni tempo reformi i prilagođavanje, a to je realnost", rekao je Solana.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE