• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Shefer: Kfor je neutralan

Generalni sekretar NATO rekao da će Kfor nastaviti da deluje u skladu sa ovlašćenjima koja ima na osnovu Rezolucije SB UN 1244.

 Shefer: Kfor je neutralan Izvor: MONDO

Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer rekao je u Prištini da je međunarodna vojna misija na Kosovu neutralna i da će nastaviti da deluje u skladu sa ovlašćenjima koja ima na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

Na kraju jednodnevne posete Kosovu Shefer je, na konferenciji za novinare u vojnom delu prištinskog aerodroma u Slatini, rekao da je Kfor na Kosovu da obezbedi mir i sigurnost, i da zaštiti i većinske i manjinske zajednice.

"Kfor je tu i tu će ostati. Ima mandat i dovoljno snaga, koje podrazumevaju i dovoljno rezervnih snaga. Kfor je ovde da zaštiti kako većinsku tako i manjinsku zajednicu", rekao je generalni sekretar NATO.

Shefer je pohvalio građane Kosova i institucije koje su u vreme proglašavanja nezavisnosti i stupanja na snagu novog kosovskog Ustava uspeli da obezbede red i mir.

On je rekao da Kfor nije tu da odluči o prihvatanju ili neprihvatanju nezavisnosti Kosova.

"NATO nema veze sa priznavanjem nezavisnosti. Ima članica NATO-a koje su priznale i ima i onih koje nisu priznale nezavisnost Kosova, ali ono što treba istaći jeste da su sve zemlje članice NATO-a uključene u Kfor i da ostaju na Kosovu", rekao je Shefer.

Naveo je da ga je komandant Kfora Gzavije de Marnak informisao o situaciji i aktivnostima međunarodnih mirovnih snaga, dok je sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiua i premijerom Hašimom Tačijem razgovarao o mogućnostima daljeg razvoja događaja.

Sejdiu i Tači su mu rekli da Kfor i dalje uživa veliki ugled i da građani Kosova imaju veliko poverenje u međunarodne mirovne snage i komandanta Kfora, generala De Marnaka.

Shefer je istakao da su sve zemlje članice NATO-a, i one koje su priznale nezavisnost Kosova i one koje to nisu učinile, podržale novu misiju NATO-a za pripremu i osposobljavanje bezbednosnih snaga Kosova.

On je naglasio da nije reč o vojnim snagama već da to treba da budu multietničke snage.

Na pitanje da li odluka NATO-a da obučava kosovske bezbednosne snage dovodi do zamrzavanja odnosa sa Vojskom Srbije (VS), Shefer je rekao da ne veruje da su kontakti NATO-a i VS zamrznuti.

"U stalnim smo kontaktima sa našim prijateljima u Beogradu. Uloga obučavanja kosovskih bezbednosnih snaga ne menja naš mandat i neutralni mandat Kfora", rekao je on.

De Marnaka je na isto pitanje rekao da je tokom prošle nedelje imao kontakte sa predstavnicima VS, i da odnosi Kfora i VS nisu zamrznuti.

Upitan kada misli da bi kosovske bezbednosne snage mogle da budu spremne za preuzimanje odgovornosti i kada bi Kfor mogao da ode sa Kosova, Shefer je rekao da je teško o tome govoriti ali je istakao kako će "Kfor u bliskoj budućnosti biti ovde sa istim snagama".

Generalni sekretar NATO je rekao i da podela Kosova nije predviđena nikakvim planom i da, iako je to političko pitanje, nije ni u planu NATO-a.

Shefer se danas sastao i sa novim šefom UNMIK-a Lambertom Zanierom, šefom Euleksa Ivom de Kermbanom i Oliverom Ivanovićem, sa kojim je, kako je naveo, razgovarao kao sa predstavnikom srpske zajednice.

Generalni sekretar NATO je posetio i vojni kamp na severu Kosova kod Leposavića, gde je razgovarao sa komandantom Multinacionalnih snaga sever.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE