• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mur: Odluka o zamrzavanju supervizije - važan test

Odluka o "zamrzavanju" mandata supervizora za Brčko neka je vrsta vrlo važnog testa, kako za institucije Brčko distrikta, tako i za entitete.

 Mur: Odluka o zamrzavanju supervizije - važan test Izvor: MONDO

Ovo je izjavio supervizor za Brčko Roderik Mur.

Mur, koji je i zamjenik visokog predstavnika u BiH, ističe da ovu odluku ne bi donio da nije bio siguran da institucije mogu da polože taj test.

Pojašnjavajući značenje odluke o "zamrzavanju" supervizije u Brčkom, koja je u srijedu donesena na sjednici PIK-a, on je rekao da su donesene dvije odluke - jednu je donio on,drugu visoki predstavnik,a Upravni odbor PIK-a podržao je ove odluke.

"Moja odluka je da suspendujem svoje supervizorske nadležnosti i funkciju počevši od 31. avgusta. U tom kontekstu i visoki predstavnik je donio odluku da u Brčko distriktu zatvori kancelariju OHR-a, jer nema smisla da ja obustavim svoja ovlaštenja, a da kancelarija OHR-a nastavi da radi i dalje", rekao je Mur za "Glas Srpske".

Prema njegovim riječima, Arbitražni tribunal će nastaviti da postoji sve dok supervizor, uz odobrenje visokog predstavnika, ne obavijesti Tribunal da su ispunjeni svi uslovi zbog kojih postoji, odnosno da uslovi zbog koji postoji prestaju i više nisu na snazi.

Mur ne misli da će supervizija biti ukinuta do 31. avgusta. "Upravni odbor PIK-a razmatrao je i tu mogućnost na posljednjoj sjednici, ali je na kraju podržao ovaj kompromisni pristup", kaže Mur.

On je dodao da je teško predvidjeti kada bi supervizija mogla da bude okončana, navodeći da će supervizor i Upravni odbor PIK-a i dalje pratiti situaciju u BiH i šta će se događati poslije stupanja na snagu suspenzije. "Mnogo poštujem to što su institucije Brčkog i građani uradili u proteklom periodu. Pred distriktom i drugim zajednicama u BiH postoje mnogi izazovi i mislim da će se distrikt s tim moći nositi sasvim dobro", smatra Mur.

Komentarišući stav Turske da supervizija treba da bude nastavljena u punom kapacitetu, Mur je rekao da poštuje te pozicije jer "Turska ima neke legitimne bojazni", dodajući da i ova zemlja podržava koncept okončanja supervizije u neko dogledno vrijeme, ali da nije uvjerena da je sada pravi trenutak za to.

Mur vjeruje da BiH sa OHR-om i "zamrznutom" funkcijom supervizora za Brčko može u EU. "Kada BiH pristupi u članstvo EU, uvjeren sam da će OHR biti daleko izvan političkog pejzaža ove zemlje", rekao je Mur.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE