• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glamočani za zatvaranje vojnog poligona

Više od 1.000 stanovnika Glamoča potpisalo je peticiju kojom od nadležnih državnih organa i institucija traže zabranu uništavanja municije i zatvaranje vojnog poligona Oružanih snaga BiH u ovom mjestu.

 Glamočani za zatvaranje vojnog poligona Izvor: MONDO

Inicijator peticije Milena Zeljković izjavila je novinarima da Glamočani traže da prestane uništavanje oružja i municije na poligonu, jer to ugrožava zdravlje i sigurnost lokalnog stanovništva, ali da na njihove zahtjeve i upozorenja niko od nadležnih ne odgovara.

Prema njenim riječima, stanovnici Glamoča ne znaju šta se uništava na poligonu, koji je proglašen perspektivnom imovinom Oružanih snaga BiH, a ukoliko se ove aktivnosti nastave najavila je blokadu puteva koji vode do poligona i sprečavanje uništavanja oružja i municije na području njihove opštine.

Ona je upozorila da je nedavno od detonacije izazvane uništavanjem municije na poligonu popucalo staklo na lokalnoj Veterinarskoj stanici, a oštećenja od detonacija, kako kaže, vidljiva su i na zidovima stambenih zgrada, kao i na staroj tvrđavi iznad grada koja je istorijski spomenik.

"Oni povežu po šest avionskih bombi koje su teške po 265 kilograma, a to je više od 1,5 tona eksploziva, što stvara strašnu detonaciju nakon koje nastaje ogromna `pečurka` gustog crnog dima koji zagađuje vazduh i okolinu", istakla je Zeljković.

Bivši vojni poligon na području glamočke opštine, koji su koristili pripadnici Vojske FBiH i Međunarodnih mirovnih snaga u BiH (NATO), godinama je noćna mora lokalnog stanovništva, posebno onih koji žive u selima u blizini poligona.

U sastavu poligona oko 30 odsto zemljišta je u privatnom vlasništvu, uglavnom srpskog stanovništva koje ne želi da živi sa detonacijama koje ih uznemiruju i zbog kojih se njihova djeca boje da idu u školu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE