• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građevinarstvo u okviru Ministarstva ekologije!

Predlog zakona o ministarstvima predviđa da Ministarstvo životne sredine bude nadležno za poslove prostornog planiranja i građevinarstva.

 Građevinarstvo u okviru Ministarstva ekologije! Izvor: MONDO

Jedna od novina u Predlogu zakona o ministarstvima, koji će poslanici Skupštine Srbije razmatrati na vanrednoj sednici u ponedeljak, predviđa da Ministarstvo za infrastrukturu obavlja poslove koji se odnose na uređenje i izgradnju saobraćajne infrastrukture, dok će Ministarstvo životne sredine biti nadležno za poslove prostornog planiranja i građevinarstva.

Komentarišući medijske navode o izdvajanju ta dva sektora, potpredsednik socijalista Milutin Mrkonjić je u subotu u izjavi Tanjugu ocenio da on kao ministar za infrastruktu u tom slučaju ne bi mogao da realizuje projekte koje je zacrtao.

Mrkonjić je najavio da neće ući u novu Vladu Srbije ukoliko ne dobije da vodi kompletno Ministarstvo za infrastrukturu.

Precizirajući nadležnosti svakog od 24 resora, koliko treba da ima nova vlada, zakonski predlog koji su parlamentu uputila 122 poslanika vladajuće većine predviđa da Ministarstvo za infrastrukturu obavlja poslove državne uprave u oblasti železničkog, drumskog, vodnog i vazdušnog saobraćaja.

Ti poslovi odnose se na uređenje i obezbeđenje saobraćajnog sistema, realizaciju projekata izgradnje saobraćajne infrastrukture, unutrašnji i međunarodni prevoz i intermodalni transport.

To ministarstvo bi, takođe, obuhvatilo i uređenje i bezbednost tehničko-tehnološkog sistema saobraćaja, obligacione i svojinskopravne odnose, inspekcijski nadzor, izuzev inspekcijskog nadzora u oblasti vazdušnog saobraćaja.

U njegov delokrug rada spada i strategija razvoja saobraćaja, planovi razvoja i planovi vezani za organizaciju saobraćajnog sistema i organizaciju prevoza, izdavanje upotrebne dozvole za saobraćajni objekat i infrastrukturu.

Ovaj resor bio bi zadužen i za organizovanje finansijske i tehničke kontrole, međunarodne poslove u oblasti saobraćaja, mere za podsticanje istraživanja i razvoja u oblasti saobraćaja.

Dosadašnje Ministarstvo životne sredine, prema novom zakonu, obuhvatilo bi i prostorno planiranje i urbanizam, što znaci i utvrđivanje uslova za izgradnju objekata.

Tom resoru pripalo bi uređivanje stambenih odnosa i stambenog poslovanja, građevinarstvo, građevinsko zemljište, komunalna infrastruktura i komunalne delatnosti.

To ministarstvo bi obavljalo poslove inženjerske geodezije, inspekcijski nadzor u oblasti urbanizma, građevina i komunalne infrastrukture.

Pored toga, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja obavljaće poslove koji se odnose na izradu bilansa rezervi podzemnih voda, geološka istraživanja i celokupnog sistema zaštite životne sredine.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE