• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić Africi: Podržite nas oko Kosova

Tadić na samitu Afričke unije zatražio podršku u borbi Srbije za očuvanje Kosova i najavio obnavljanje odnosa sa afričkim zemljama.

 Tadić Africi: Podržite nas oko Kosova Izvor: MONDO

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je u ponedeljak u Šarm-el-Šeiku da će Srbija zatražiti od Međunarodnog suda pravde (ICJ) mišljenje o zakonitosti proglašenja nezavisnosti Kosova i za to zatražio podršku Afričke unije.

"U ime stvaranja perspektivnije i demokratičnije budućnosti za sve one koji žive u našoj pokrajini Kosovu, kao i u ostatku Srbije i regiona, tražim vašu podršku za rezoluciju koju ćemo podneti Generalnoj skupštini UN u septembru", rekao je Tadić u govoru na samitu Afričke unije, koji je u ponedeljak počeo u egipatskom letovalištu Šarm el Šeiku.

Tadić se zahvalio afričkim državama koje nisu priznale jednostranu nezavisnost Kosova i Metohije, ocenivši da su time pokazale privrženost principima međunarodnog prava.

"Svesni smo da ste savetovani da priznate nezavisnost Kosova i u ime Republike Srbije, želim da izrazim veliku zahvalnost ogromnoj većini vas zbog principijalnog stava da to ne učinite", rekao je Tadić, ističući da njihova "podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije zaista zaslužuje zahvalnost".

"Motivisani svojim dubokim poštovanjem principa međunarodnog prava, vi ste proučili strateške posledice jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti po sistem UN. Sagledali ste presedan Kosova i uočili njegove potencijalne posledice - postojeći sukobi mogli bi eskalirati, zamrznuti sukobi se ponovo rasplamsati i novi bi mogli biti zapaljeni", ukazao je srpski predsednik.

Tadić je upozorio da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova predstavlja ozbiljnu prepreku na putu Srbije i čitavog regiona ka Evropskoj uniji i da bi, ukoliko problem ne bude rešavan na pravi način, mogao usporiti ili unazaditi "ogroman napredak koji je načinjen na čitavom zapadnom Balkanu".

Tadić je ponovio da Srbija odbacuje bilo kakvu upotrebu sile u skladu sa svojom privrženošću pronalaženju mirnog rešenja za budući status Kosova i sa vrednostima Evropske unije kojoj teži.

"Umesto toga, mi ćemo nastaviti da koristimo sav svoj diplomatski, politički i pravni arsenal", naglasio je on.

Tadić je podsetio na bliske i prijateljske veze bivše SFRJ, čiji je Srbija naslednik, sa zemljama afričkog kontinenta i izrazio spremnost Srbije da te veze u potpunosti obnovi.

Tokom devedesetih godina, rekao je srpski predsednik, moja zemlja ušla je u period unutrašnje nestabilnosti, čiji je rezultat bio raspad Jugoslavije, a plod toga bili su gradjanski rat, etničko čišćenje, hiperinflacija i izbeglice.

"Naši odnosi sa velikim delom sveta, uključujući i Afriku, bili su zanemareni. Medđtim, u osvit 21. veka, dolazi nov početak. Mi smo ponovo na svojim nogama, stremimo ka EU i željni da obnovimo svoje veze sa afričkim državama. Mi smo istinski, bezuslovni prijatelj velikog broja afričkih naroda tokom njihove borbe za oslobođenje i u postkolonijalnom periodu", istakao je Tadić u govoru na samitu Afričke unije.


(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE