• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SPS na kongresu Socijalisticcke internacionale

Na kongresu Socijalističke internacionale u Atini učestvuje delegacija Socijalističke partije Srbije.

 SPS na kongresu Socijalisticcke internacionale Izvor: MONDO

Na kongresu Socijalisticcke internacionale, koji je počeo danas u Atini, u svojstvu gosta učestvuje delegacija Socijalisticcke partije Srbije, koji predvodi predsednik stranke Ivica Dačić.

''Veoma je značajno što je predsednik Socijalističke internacionale i predsednik grčkog PASOK-a Jorgos Papandreu u uvodnom izlaganju pozdravio najavu formiranja evropske vlade u Srbiji, ocenjujući je kao značajan doprinos miru i stabilnosti u ovom delu regiona i posebno pozdravio i predstavnike Demokratske stranke i SPS kao koalicione partnere u budućoj vladi", izjavio je Tanjugu lider SPS Ivica Dačić posle otvaranja kongresa.

On je najavio da će delegacija SPS na trodnevnom kongresu Socijalističke internacionale imati niz bilateralnih susreta sa predstavnicima najznačajnijih partija socijalističke i socijaldemokratske orijentacije iz celog sveta.

U delegaciji SPS je, pored Dačića, i potpredsednik stranke Milutin Mrkonjić, a na skupu u Atinu će učestvovati i predsednik Srbije Boris Tadić, čija je Demokratska stranka konsultativni član Socijalističke internacionale.

Kongres Socijalističke internacionale će se, pod temom "Hrabrost da se učini promena", baviti ključnim pitanjima socijaldemokratskog pokreta današnjice.

Kongres, kojim predsedava Svegrcčki socijalistički pokret (PASOK), okupio je oko 600 delegata, uključujući partijske lidere, od kojih su neki šefovi vlada i predsednici država, ministre, parlamentarce i predstavnike partija iz 140 država širom sveta, kao i goste.


Lider grčkog PASOK-a i sadašnji predsedavajući Socijalističke internacionale Jorgos Papandreu izjavio je nakon parlamentarnih izbora u Srbiji da bi SPS, ukoliko bude ušla u proevropsku vladu u Beogradu, mogla da se nada prijemu u tu organizaciju.


Na incijativu Papandreua u Grčkoj je 23. maja boravila delegacija SPS, u kojoj su pored predsednika stranke Ivice Dačića, bili zamenik predsednika Žarko Obradović i potpredsednik Milutin Mrkonjić.

Socijalisticcka internacionala je proistekla iz Druge internacionale koja je formirana 1889. godine, a raspala se pred Prvi svetski rat 1914. godine.

Internacionala je obnovljena 1923. godine, a u današnjem obliku postoji od kraja Drugog svetskog rata.

Ta međunarodna asocijacija okuplja oko 160 socijalističkih i socijaldemokratskih partija iz čitavog sveta.

Na internet stranici Internacionale navedeno je da su u toj organizaciji u punopravnom članstvu iz zemalja bivše Jugoslavije, Socijaldemokratska stranka Crne Gore, Socijaldemokrati iz Slovenije, Socijaldemokratska partija Hrvatske, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine i Socijaldemokratska unija Makedonije.


Među "konsultativnim članicama" su i dve stranke iz Srbije koje se uskoro mogu nadati punopravnom članstvu - Demokratska stranka i Socijaldemokratska partija .

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE