• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić u enklavi: Nikad se neću odreći Kosova

Predsednik Srbije posetio je najmanju srpsku enklavu na Kosovu, Cernicu kod Gnjilana.

 Tadić u enklavi: Nikad se neću odreći Kosova  Izvor: MONDO

Predsednik Srbije Boris Tadić posetio je danas Srbe koji žive u Cernici kod Gnjilana, najmanjoj srpskoj enklavi na Kosovu i Metohiji, i poručio im da se Srbija nikada neće odreći "našeg Kosova i naših ljudi".

"Učiniću sve da mi postojimo ovde, da Srbija postoji na Kosovu, jer Srbija kroz vas živi na Kosovu", rekao je Tadić i zahvalio Srbima što su ostali da žive u Cernici.

Tadića su u Cernici u školskom dvorištu dočekali preostali Srbi - 52 dece sa roditeljima i rodjacima, u narodnim nošnjama s pogačom i solju, uz razapetu veliku zastavu Srbije i himnu "Bože pravde" koju je predsednik Srbije otpevao zajedno sa njima.

"Kosovo mora da nas ujedinjuje i samo zajedno, jedinstveno, možemo da obezbedimo sigurnu i bolju budućnost za sve. Nikada neću prihvatiti nezavisnost Kosova i Metohije", poručio je Tadić. On je dodao da pri tom neće gurati zemlju u ratove, već će tragati za mirnim rešenjem kroz pregovore.

Zahvaljujući Srbima u Cernici na dočeku, Tadić je rekao:"Zahvalan sam vam zbog svega i kada odigrate kolo i kada otpevate pesmu i himnu i kada se radujete i kada obučete jelek i opanke". Obraćajući se deci u Cernici sa kojom se prvi put sreo 2005, Tadić je primetio: "Omalili su vam opanci, porasli ste".

Tadić je zahvalio roditeljima i učiteljima dece u Cernici što najmlađi Cerničani odrastaju kao i sva druga deca. "I kada ovih dana, 3, februara, odlučujemo, moramo znati da odlučujemo o sudbini naše dece", kazao je Tadić.

Tadić je zahvalio devojčici Slobodanki Tasić na iskrenom pismu koje je on pročitao na poslednjoj sednici Saveta bezbednosti UN o Kosmetu i poklonio joj knjigu svog omiljenog pisca Miloša Crnjanskog, rekavši: "Srbija kroz vas živi na Kosovu".

Predsednik Srbije doneo je deci Cernice darove - lap top, lopte i dresove i igrao košarku sa njima.

Predsednik Tadić obišao je u Cernici grob dečaka Miloša Petrovića - koji je stradao u eksploziji bombe kada je imao samo četiri godine - i zapalio sveću.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE