• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sukob interesa ne utiče na legitimitet odluka

Postojanje sukoba interesa poslanika u Skupštini ne utiče na pravnu snagu akata i odluka.

 Sukob interesa ne utiče na legitimitet odluka Izvor: MONDO

Postojanje sukoba interesa poslanika u Skupštini Srbije ne utiče na pravnu snagu akata i odluka donetih u obavljanju takve funkcije, stav je Republičkog odbora za rešavanje sukoba interesa.

Poslanik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović danas je u skupštini ukazao da su pojedini poslanici u sukobu interesa jer su istovremeno predsednici opština ili gradonačelnici.

"Šta ćemo sa svim odlukama koje su donete a za koje su glasali poslanici koji po Ustavu ne mogu biti poslanici. Onda se postavlja pitanje i Vaše odgovornosti", poručio je Todorović predsednici parlamenta.

Slavica Djukić Dejanović najavila da će skupština UStavnom sudu "postaviti" pitanje duplih funkcija.

"I javnost je zainteresovana za to pitanje, očekujemo odgovor Ustavnog suda i bićete informisani onog momenta kada nam Istavni sud da odgovor", rekla je DJukić Dejanović novinarima.

Republički odbor za rešavanje sukoba interesa prošle sedmice je saopštio da ne menja svoj pravni stav iz februara 2007. godine o tome da narodni poslanik ne može biti funkcioner u organima republičke, pokrajinske ili lokalne izvršne vlasti.

Prema tom stavu, opštim pojmom "organi izvršne vlasti", koji se pominje u ustavu u delu gde je propisano koje funkcije ne može da obavlja poslanik, obuhvaćeni su svi organi sa izvršnom funkcijom u sistemu teritorijalnog uredjenja države.

Promena načina izbora predsednika opštine i gradonačelnika, odnosno izbor u skupštinama opština i gardova umesto na neposrednim izborima, ne menja njihovo svojstvo organa izvršne vlasti.

Odbor je, medjutim, takodje saopštio da činjenica da je nosilac vlasti u sukobu interesa sama po sebi ne utiče na legalitet funkcije i pravnu snagu akata i odluka donetih u obavljanju takve funkcije, ali utiče na politički i profesionalni ugled funkcionera i nadležnog organa.

U prošlom sazivu parlamenta, i pored odluke odbora, nekoliko poslanika nije želelo da podnese ostavku na jednu od funkcija, insistirajući da o tome da li je to dozovljeno mora da se izjasni Ustavni sud.

Za efikasniju primenu Zakona o sprečavanju sukoba interesa Republički odbor za sprečavanje sukoba interesa saopštio je danas da će, kako bi doprineo efikasnijoj primeni Zakona o sprečavanju sukoba interesa, predložiti Vladi izmene i dopune tog pravnog akta.


Izmene i dopune odnosiće se na mogućnost da javnosti budu dostupni i podaci o udelu funkcionera i povezanih osoba u privrednim subjektima, o nepokretnim stvarima koje se upisuju u javne knjige i o plati i drugim prihodima ostvarenim radom, navodi Odbor.

Pedložiće se i da se Zakon dopuni odredbom kojom bi funkcioner, kome je izrečena mera javnog objavljivanja, bio obavezan da troškove za to uplati u korist budžeta Srbije.

(www.mtsmondo.com/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE