• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupština: Jedno ministarstvo manje?

Koalicija "Za evropsku Srbiju" podnela amandman kojim se predviđa nepostojanje ministarstva za ljudska i manjinska prava.

 Skupština: Jedno ministarstvo manje? Izvor: MONDO

Skupština Srbije završila je načelnu raspravu o Predlogu zakona o ministarstvima, tokom koje je parlamentarna većina podnela amnadman sa predlogom da broj ministarstava bude smanjen sa 24 na 23.

Poslanici će u sredu početi raspravu o amandmanima na izmene Zakona o Vladi.

Poslanička grupa "Za evropsku Srbiju" podnela je amandman na taj predlog zakona kojim je predložila da resor za ljudska i manjinska prava ne bude posebno ministarstvo.

Ta grupa predlaže da ono bude pripojeno Ministarstvu pravde, izjavila je agenciji Beta šef poslaničke grupe Nada Kolundžija. Time bi se broj ministarstava u novoj vladi smanjio na 23, a Vlada bi imala 26, umesto prethodno predviđenih 27 članova.

Predlogom zakona prethodno je bilo predviđeno da kabinet budućeg premijera Mirka Cvetkovića ima 24 ministarstva. U prethodnoj vladi bilo je 22 ministarstva.

Predlagač je naveo da je drugi razlog kojim su se rukovodili predlagači funkcionalnost, odnosno srodnost materija koje se odnose na pravdu i ljudska i manjinska prava.

Od 84 amandmana, koliko je podneto na Predlog zakona o ministarstvima, većina se odnosi na smanjenje broja ministarstava, kao i izmene u nadležnostima pojedinih resora.

Predstavnici nacionalnih manjina u Skupštini Srbije su negodovali zbog najave spajanja ta dva ministarstva i doveli u pitanje podršku zakonu.

Šef poslaničke grupe manjina u srpskom parlamentu Pastor Balint izjavio je da se Savez vojvođanskih Mađara i Mađarska koalicija zalažu da bude formirano ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

"To smo smatrali neophodnim i u prošlom sazivu jer u Srbiji živi 18 odsto pripadnika nacionalnih manjina", rekao je on novinarima u Skupštini.

"Ako ne bude formirano to ministarstvo, SMV će morati da preispita podršku Predlogu zakonu o ministarstvima jer nas nisu konsultovali o amandamu i to nije korektno, a računaju na naše glasove", rekao je Pastor.

Poslanik Koalicije Albanaca Preševska dolina Riza Halimi rekao je da će biti uzdržan što se tiče podrške Predlogu zakona o ministarstvima i složio se sa Pastorom da je nekorektno to što nije konsultovan u vezi sa amandmanom.

Šef poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija izjavila je da u novoj Vladi Srbije, za razliku od prethodne, neće postojati oštre granice između resora, čime će biti osigurano da vlada funkcioniše kao tim.

"Vlada je do sada funkcionisala kao zbir ministarstava, a vlada bi trebalo funkcioniše kao jedinstven tim", rekla je Kolundžija novinarima u Skupštini Srbije,.

"Broj, struktura i delokrug ministarstva je po nama optimalan. Uspešnost vlade se ne meri brojem ministarstava. Mera uspeha je bilans vlade i uveren sam da će to biti rast plata i penzija, smanjenje inflacije i uspostavljanje liderske pozicije Srbije u regionu", rekao je on.

Novina u nadležnostima Ministarstva pravde su pravosudni ispit, veštačenje i zastita učesnika u krivičnom postupku a nove nadležnosti Ministarstava prosvete odnose se na učesće u izgradnji i opremanju objekata predškolskog, školskog i visokošolskog obrazovanja.

Ministarstvo omladine i sporta, između ostalog, obavljaće i poslove vezane za stvaranje i praćenje rada regionalnih kancelarija za mlade. Novina među nadležnostima Ministarstva rada i socijalne politike je osnivanje Uprave za rodnu pravnopravnost.

Predlogom zakona predviđeno je da Ministarstvo za telekomunikacije obuhvati i oblast informacionog društva kao i formiranje Ministarstva zaštite životne sredine koje se proširuje sektorom prostornog planiranja.

Pored navedenih predviđeno je da u sastavu nove vlade budu i ministartsva unutrašnjih poslova, finansija, ekonomije i regionlanog razvoja, zdravlja, poljoprivrede, rudarstva i energetike, za infrastrukturu, za državnu upravu i lokalnu samoupravu, trgovine i usluga, kulture, za Kosovo i Metohiju i vera.

(www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE