• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nevladine organizacije pozvale na podršku Tadiću

FENS je pozvala građane Srbije da u drugom krugu predsedničkih izbora glasaju za demokratskog kandidata.

 Nevladine organizacije pozvale na podršku Tadiću Izvor: MONDO

Federacija nevladinih organizacija Srbije (FENS) pozvala je građane Srbije da u drugom krugu predsedničkih izbora glasaju za kandidata DS Borisa Tadića i "njegov evropski program".

Ovaj poziv građanima je upućen na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak u Centru "Sava" koju je organizovalo Udruženje građana za demokratiju i građansko obrazovanje "Građanske inicijative".

To je prvi put da je mreža od 212 nevladinih organizacija javno podržala jednog kandidata, kazao je izvršni direktor Udruženja Miljenko Dereta.

Dereta je dodao da je odluka o podršci doneta na dvodnevnoj konferenciji nevladinih organizacija u skladu sa članom 13. Preporuka Saveta Evrope.

U toj preporuci SE kaže se da "nevladine organizacije treba da budu slobodne da podrže određenog kandidata ili partiju na izborima ili referendumu, pod uslovom da su svoju motivaciju za to iznele na transparentan način".

Prema rečima naučnog saradnika Instituta ekonomskih nauka Jelice Minić, suština podrške nevladinih organizacija odnosi se na evropski program i samim tim je podršku dobio onaj kandidat koji stoji iza tog programa.

"U ovom slučaju, personifikacija evropskog programa je kandidat Demokratske stranke Boris Tadić, a u prethodnom krugu mi smo pružali podršku svima koji se zalažu za evropski program", naglasila je ona.

Veći deo problema koji postoje u Srbiji može, prema mišljenju Minićeve, biti rešen ukoliko bude odabran "evropski put".

Ni Srbija, kako je rekla Minićeva, nema drugog puta "ukoliko želimo da kanališemo i kontrolišemo promene", kako bi one bile što manje bolne po građane.

Prema najavama Derete, drugi korak FENS-a biće organizovani razgovori sa kandidatima i partijama na sledećim lokalnim izborima.

On je objasnio da će u razgovorima sa lokalnim kandidatima nevladine organizacije njih "obavezati na poštovanje njihovih obećanja i na njihove programe", dodavši da će te kampanju za lokalne izbore FENS započeti 4. februara.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE